Allvaret närmar sig för Nyköpingsalliansen

Övrigt2006-10-29 20:04
I helgen presenterade Nyköpingsalliansen sin politiska laguppställning. Som det klart största partiet i grupperingen lägger moderaterna beslag på de två tyngsta posterna, kommunfullmäktiges ordförande (Adéle Bergentoft) och kommunstyrelsens ordförande (Jan Carle). Samtidigt har dock partiet valt att inte maximera effekterna av sin storlek i nämnderna. Det är ett smart drag.
Av kommentarer från de övriga partierna i Nyköpingsalliansen att döma är det också så att de nya moderaterna uppfattas som en viktig sammanlänkande aktör i alliansbygget.
Det blivande kommunalrådet Jan Carle verkar veta vad som krävs. Genom att visa insikt om vad som bygger förtroende, sänder man en signal som inte bör underskattas. De ingående parterna må vara olika stora, men de måste känna sig som jämbördiga parter i samarbetet. Annars börjar det snart gnissla.
Fördelningen av poster visar var de enskilda partierna får en särskild tyngd. Miljöpartiet tar hand om ordförandeposten i miljönämnden. Där har man ett handfast resultat att visa upp inför de egna väljarna som en effekt av de vägval man gjort just i Nyköping.
Kristdemokraterna sätter sin prägel på barn- och ungdomsnämnden, folkpartiet på kultur- och föreningsnämnden samt social- och arbetsmarknadsnämnden.

Centerpartiet får möjlighet att i praktisk handling visa vad man menar med att verka för hela kommunens utveckling, bland annat genom att partiet tar hand om ordförandeposten i bygg- och tekniknämnden. Dessutom ska centern leda utbildningsnämnden. Utbildningsfrågor är en ofta underskattad faktor för vad som gör en kommun attraktiv. En kommun som saknar högskola och universitet måste visa ambitioner på andra sätt. Här finns exempelvis redan en bra mix av fria och kommunala gymnasieskolor. Och vad gäller eftergymnasiala studier finns en intressant utvecklingspotential.

Fempartialliansen kommer att ställas inför tuffa beslut under de närmaste åren, beslut som kan slita på eller förstärka sammanhållningen. Ett pedagogiskt bekymmer finns redan nu. På riksplanet styr alliansregeringen sedan en månad tillbaka. Lokalt väljs det nya styret först om fjorton dagar och den nya nämnderna tar inte över förrän vid årsskiftet. Då och då kommer man därför att stöta på frågor om varför man inte tagit vissa beslut som man utlovat i valrörelsen. Väljarna är otåliga, det ska de vara.
Den avgörande utmaningen för den nya majoriteten ligger dock i att visa att man under fyra år gör en konstruktiv skillnad i vardagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om