Ambrosia har koll på rutinerna

Klockan har knappt passerat nio på förmiddagen och i köket på restaurang Ambrosia hackas palsternackor, puttrar det från en fiskgryta och luktar det från nygrillade revbensspjäll.

Övrigt2005-11-12 00:20
En skylt hänger vid köksdelen som säger stopp livsmedelslokal, inga civila kläder.
Vi brukar börja med att
gå igenom egenkontrollen, sedan går vi från varumottagningen till beredningen i köket, säger livsmedelsinspektör Kristina Dellrud och plockar på sig skyddsrock, mössa och tossor.
Hon och kollegan Elisabeth Persson visar vad de vanligen brukar titta på vid en inspektion. Ögonen sveper över utrymmen bakom ugnar, vid golvbrunnar, utrustning, kylrum, beredningsutrymmen och handtvättställ.
Vi ser efter om allt är övertäckt inne i kylarna, och om det finns termometer. Vi gör stickprov med egen termometer för att se hur de ligger till.

Alla resultat knappas in i en handdator. Efter inspektionen sammanväger datorn alla avvikelser och en bedömning görs om köket blir godkänt eller inte. En avvägning görs också av livsmedelsinspektören.
Här är rent och fint. De är godkända, de har koll på läget, säger Dellrud.

Det är viktigt, jag kan inte jobba om det är skitigt. Men jag tror det är svårt på många håll att separera varor där lokalerna är trånga.
I dag byggs inte många kök så stora som det här och personalen är färre än förr, de ska göra allt från att laga mat till städa i en stressig bransch, säger Gusten Wennersten, köksmästare och delägare i Ambrosia.
Han tror att restaurangen fick godkänt för att de utför egenkontroll och skriver ner temperaturer och andra rutiner i en pärm.
Matförgiftning kan bero på missförstånd och alla möjliga saker. Men man får aldrig chansa och vara dumsnål. Det vore katastrof om någon blir magsjuk, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om