Ambulanspersonal: säkerheten riskeras

Det händer att ambulanspersonal i Nyköping och Vagnhärad jobbar 20 timmar eller mer utan sovpaus. Nu larmar sjuksköterskor och ambulansförare om en hotad patientsäkerhet.

Övrigt2013-05-08 07:11

- Till slut kommer en ambulans att råka ut för en olycka på grund av att föraren har somnat, säger Christer Sundlöf, sjuksköterska.

Inom ambulanssjukvården är det vanligt att personalen har dygnspass. Det innebär att ambulansförare och sjuksköterskor är på arbetet 24 timmar i sträck. En del av timmarna är jourtid och tanken är att de då ska kunna sova.

Men under de senaste åren har jourtiden fyllts av allt mer arbete, uppger flera anställda i Nyköping och Vagnhärad till SN. Konsekvensen har blivit att personalen får sova allt mindre. I dag kan de sjuksköterskor och ambulansförare som arbetar ha varit i gång i över 20 timmar i sträck.

Situationen är farlig, anser Christer Sundlöf, den enda ambulanssjuksköterska berättar om förhållandena utan anonymitetsskydd.

- Jag har själv kört ambulans efter att ha jobbat över 20 timmar utan sömn. Det var farligt för mig, min kollega och för patienten. Forskning visar att det är lika farligt att köra bil med sömnbrist som att köra rattonykter.

Ledningen för ambulanssjukvården i Sörmland anser att dygnspassen är ett problem och att mer resurser måste till i Nyköping och Vagnhärad. Men man håller inte med om att patientsäkerheten är hotad i dagsläget.

Enligt Jörgen Lifvakt, verksamhetsansvarig för ambulanssjukvården i Sörmland, visar landstingets egen statistik att antalet uppdrag har ökat under dygnspassen. Utvecklingen är tydligast i den södra länsdelen, alltså i Nyköping och Vagnhärad.

- Det finns ett problem men det är inte så dramatiskt att patientsäkerheten är hotad. Om däremot uppdragen fortsätter att öka riskeras personalens hälsa, säger han.

I SN onsdag 8 maj: Över hälften av sjuksköterskorna oroas
Läs hela reportaget direkt i datorn/läsplattan - ladda ner SN Digital här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om