Ami samtalar med ärkebiskopen

Ami Lönnroth och ärkebiskop K G Hammar har skrivit en bok. På torsdag kommer de till en författarafton i Stjärnholm för att berätta kring boken Jag har inte sanningen, jag söker den.

Övrigt2005-02-11 15:50
Ami Lönnroth är journalist, har ett mångårigt förflutet bland annat på Svenska Dagbladet och har medverkar mycket på Idagsidan med livsåskådningsfrågor. Ami sitter i Ordfronts styrelse. K G Hammar hade inte tid att själv skriva boken.
Det var spännande. Jag ställde en massa frågor, spelade in på band, skrev ut och skickade till honom. Vi har bägge skånska rötter och förstår varandras koder. Bägge är vi 40-talister men jag kommer från en intellektuell ickekyrklig miljö
och vi radikaliserades på 60-talet. Värdegrunden är gemensam.
Dessutom är jag intresserad av religiösa frågor. Nya spännande perspektiv öppnade sig. Som mystiken, att hitta något bortom det ytliga egot. Det ligger mycket i en tid där många definierar sig som privatreligiösa. Människors friare förhållande till tron gör det svårare för ateisterna som har lättare att debattera mot fundamentalister.
Det är människor som tror på något större än dem själva, en annan dimension.
K G Hammar är ju kontroversiell genom sitt sätt att tolka kristendomen. Speciellt är han ifrågasatt av fundamentalister och bokstavstroende. Men, förklarar Ami Lönnroth, det finns ett fåtal fundamentalister i kyrkan.
Hammar talar om en religiös utveckling. Små barn tror bokstavligt och det måste man få göra, enligt Hammar. Så kommer nästa fas i samband med puberteten då många tar avstånd från tron. Så kommer en mognadsfas, den mytiska, då man får nya perspektiv och en större tolerans.
Enligt ärkebiskopen handlar det inte om tro i betydelsen att det är sant.
Han förklarar det som en tillit, något att vila i, något som är större än jag själv, berättar Ami.

Ami berättar om diskussionerna kring olika berättelser som hon tycker är komplicerade men där Hammar pratar om ny tolkning. Exempelvis i berättelsen om pojken som kommer med en korg bröd, menar Hammar att generositeten är det viktiga.
Jag tycker att det är snårigt och obegripligt med det historiska språkbruket men Hammar menar att man ska behålla det för att se kyrkans utveckling.
Jag har blivit mer sympatiskt inställd så som K G Hammar framställer tron, förklarar Ami Lönnroth som har växt upp i en schartauansk miljö på västkusten. Han är verkligen humanist.
Det finns mycket bra i kyrkan som inte tas upp av vår vanliga medievärld. Medmänniskor som inte pådyvlar någon sin åsikt.
Själv läser Ami Lönnroth mycket som har med religion och filosofi att göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om