Ämnesbetyg nyhet på gymnasieskolan

Om två år kommer en gymnasiereform att genomföras. Reformen innebär framförallt att man kommer att överge de nuvarande kursbetygen till förmån för ämnesbetyg. S.N.U.S. har pratat med några gymnasieelever för att få veta deras syn gällande beslutet om införandet av ämnesbetyg.

Övrigt2005-01-28 13:46
År 2007 så kommer gymnasieskolan att genomgå en hel del förändringar. Förra året så bifölls regeringens proposition Kunskap och kvalitet elva steg för utveckling av gymnasieskolan av riksdagen. Förändringarna är inte så stora som det pratades om innan men en stor förändring är att man kommer att införa ämnesbetyg inom ramen för den kursutformade gymnasieskolan.

Tanken är att tidiga betyg i ett ämne ska ersättas av betyg satta efter senare kurser. Samtidigt görs även förändringen att kurserna kommer bli större vilket ju reducerar antalet tillfällen då avgörande slutbetyg sätts. Skolverket jobbar nu febrilt med hur man ska genomföra detta rent praktiskt.

Men vad är syftet med denna förändring? Regeringen motiverar beslutet med att man på så sätt minskar taktikvalen och stressen i skolan. Ämnesbetyg och längre kurser, stimulerar även fördjupning och fokuserar på sammanhang istället för delar och ytliga kunskaper. Ett motiv är även att elever som inte har så stora förkunskaper från högstadiet ska ha längre tid på sig för att uppnå målen i de olika ämnena. Regeringen hävdar dessutom att risken för att välja bort sigbland alla kurser som erbjuds, minskar eftersom kurserna blir större och kursutbudet minskar.

Några som har en hel del åsikter om de kommande förändringarna är gripeneleverna Elin Svahn, Linnea Haglund, Johan Lundberg ,Gustaf Frisell, Viktoria Anselm och Erik Berglund, samtliga ledamöter i skolans elevrådsstyrelse.
De tycker att beslutet om införandet av ämnesbetyg verkar konstigt och de tror att det inte alls kommer att leda till minskad stress.
Med dagens kursbetyg måste man vara på topp hela tiden och man har inte råd att misslyckas någon gång, men frågan är om ämnesbetyg är lösningen på problemet. Jag tror att det är fel sätt, menar Elin.
Erik håller med och tilläger:
Man borde istället införa en större betygsskala med fler betygssteg, säger han.
Bättre utbildade lärare är också ett sätt att minska stressen i skolan, tillägger Linnea.
Att en av anledningarna till att kursutbudet bantas är att minska risken för att man ska välja bort sig är enligt de jättekonstigt.
I den här åldern är man tillräckligt gammal för att kunna ta ansvar för sin egen utbildning och därmed välja de kurser man behöver läsa, säger Gustaf.
De är alla överens om att beslutet verkar vara fattat av gubbar som glömt att fråga vad eleverna tycker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om