Anab och Katayba anställdes via nya projektet: "En jättebra känsla"

Kommunen och Arbetsförmedlingens OFTA-projekt har resulterat i 40 stycken ettårsanställningar för personer med försörjningsstöd och som har hamnat utanför arbetsmarknaden. Anab är en av dem. – Jag känner mig stolt över att arbeta, säger hon.

Anab Abdi Hersi och Katayba Abdo har fått en ettårsanställning på Social omsorg som receptionist respektive vaktmästare.

Anab Abdi Hersi och Katayba Abdo har fått en ettårsanställning på Social omsorg som receptionist respektive vaktmästare.

Foto:

Övrigt2017-07-10 09:30

Anab Abdi Hersi, 33, kom till Sverige för åtta år sedan från Somalias huvudstad Mogadishu. Hon har tidigare arbetat inom hemtjänsten och berättar att hon tycker OFTA-projektet är en bra möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

– Det känns jättebra. Jag har varit här i nästan två månaders tid nu och trivs väldigt mycket. Att få en chans att komma in här och få en möjlighet till ett arbete känns mycket glädjande, säger hon.

Anabs arbetsuppgifter utgår i mångt och mycket från en receptionists. Hon ringer och svarar i telefonen och agerar även många gånger som tolk.

– Jag ringer många samtal till personer som behöver hjälp, jag bokar även tider och bokar om tider för personer.

Hon har fått en anställning via kommunen och Arbetsförmedlingens nya projekt OFTA(Omvandla Försörjningsstöd Till Arbete). Anställningarna gäller under ett år och kan kompletteras med studier. Något som Anab gör.

– Jag pluggar svenska på Komvux tio timmar i veckan i kombination med arbetet här. Det fungerar jättebra för min del.

Katayba Abdo, 34, är även han ettårsanställd på Social omsorg sedan drygt två månader tillbaka. Han flydde Syrien för sex år sedan, han bor tillsammans med sin fru och ett barn som kom hit för tre år sedan. De arbetsuppgifter som Katayba har kretsar främst kring att agera en sorts vaktmästare. Men han beskriver att han är lite överallt.

– Jag trivs mycket bra. Jag är nästan överallt här och försöker hjälpa till med det extra som behövs. Jag brukar även hjälpa till och översätta, säger han.

Kicki Bruhn har arbetat på Social omsorg i Nyköping i fyra års tid. Hon är handledare till Anab och Katayba. Hon framhåller att Anab och Katayba är två välbehövliga extraresurser på Social omsorg.

– De är en enorm tillgång för oss här. De bidrar väldigt mycket genom avlastning på arbetsuppgifter som vi annars vanligtvis inte riktigt hinner med, säger hon.

Kicki Bruhn menar på att hittills har alla involverade parter gynnats av det nya projektet.

– Ja, Katayba avlastar verkligen våra socialsekretare på ett bra sätt, så att de kan ta hand om klienter. Han brukar även ta hand om en del köksuppgifter vi annars vanligtvis inte hinner med. Detsamma gäller Anab när hon agerar tolk i receptionen. Det gör att vi hinner med massvis med annat, säger hon.

En aspekt som hon understryker handlar just om översättningshjälp och att Anab och Katayba kan agera tolk i många lägen.

– Det har verkligen varit en stor fördel för oss, det är nästan ovärderligt. Anab talar både somaliska och arabiska, medan Katayba talar både arabiska och grekiska. Det har ställt till många problem för oss tidigare när vi inte har kunnat göra oss förstådda med de som söker sig till oss. Det är väldigt viktigt att undvika missförstånd, säger Kicki Bruhn.

I april 2018, när ettårsanställningarna är slut för Anab och Kataybas del, hoppas de kunna få arbeta kvar.

– Jag skulle gärna vilja fortsätta arbeta här inom Social omsorg. Det finns så trevliga människor här och jag trivs med mina arbetsuppgifter, säger Anab.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om