Andas sunt så mår du bättre
Hur andas du, människa? Kanske har du aldrig tänkt på att de sju miljoner andetag du tar per år kan påverka din hälsa. Att andas sunt är nämligen A och O för att vi ska må bra.
I sitt jobb har hon hjälpt många till en hälsosammare andning, och sett hur viktigt det är för vårt välmående.
Dagens stressade levnadssätt gör att många inte andas tillräckligt djupt och långsamt. Därmed får kroppen mindre syre, vilket leder till problem.
Hon liknar det vid att driva en motor med utspätt bränsle. Den funkar men inte optimalt. Efter en längre period av grund andning kan vi märka signalerna; vi blir otåliga, får spända muskler och sämre humör.
I förlängningen kan vi drabbas av ohälsa, till exempel tärande trötthet, magproblem och sämre immunförsvar. Och börjar vi må dåligt, så andas vi förstås ännu sämre.
Men genom att bli medvetna om hur vi andas, kan vi lära oss den sunda, syre-
rika bukandningen. Den som fyller på våra energiförråd, lugnar oss och hjälper oss att blir tillfreds med oss själva och vår omgivning.
Först måste man träna på det. Sedan kommer det automatiskt, när kroppen väl har lärt sig vad den behöver för att må bra, säger Gabriella Claesson.
Att djupa andetag kan öka livskvalitén, både i stunden och på sikt, är inget nytt. Det är en mångtusenårig österländsk kunskap, där olika andningstekniker används för att rena kroppen från skräp och ge plats för ny energi.
Men även i väst är medveten andning ett självklart verktyg, till exempel för alla som tränar mental och kroppslig avspänning.
Det kan användas för att bättre klara svåra situationer och ansträngande prestationer, som till exempel ett föredrag eller ett prov i skolan. Men också för att uppnå större harmoni och glädje, bättre koncentrationsförmåga och en friskare kropp.
Men hur vet man om man andas grunt eller sunt?
Sätt en hand på din mage och en på bröstkorgen. Vilken hand rör sig mest när du andas? Är det brösthanden, använder du bara halva din andningsapparat. Är det maghanden, tyder det på djupare andning som ger dig ordentligt med syre, tipsar Gabriella.
Annars brukar barn vara bra på att upptäcka vuxna som glömt att andas:
Om barnet säger Du lyssnar ju inte! Då vet man att det är dags att andas djupt. Då blir man strax närvarande i stunden igen!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!