Andras växande är Hannus glädje
Ständigt nyfiken. Vill veta allt om mat, möten och människor. Rektor Hannu Husa, även kock och fembarnspappa, blir glad i själen när andra trivs och växer.
Det är långt ifrån alla skolchefer som får så fina elevomdömen som Hannu Husa, chefen för Nyköpings Hotell- och Restaurangskola med 180 elever.
Jo, det känns som om jag har bra kontakt med dem. Men jag skäms för att jag inte har lyckats lära mig namnen på alla. Sån´t är viktigt för att människor ska känna sig sedda, säger Hannu Husa mjukt.
Den lilla meningen fångar honom på pricken; för honom är lyssnande och delaktighet långt mer än tjusiga ord på ett papper. Det är hans passion, där viljan att lära mer är ivrig och stark.
Jag är jättefascinerad av den mänskliga kommunikationen. Vad som får oss att uppfatta saker på olika sätt, hur man får relationer att funka...
Mycket har han skaffat genom utbildning och arbetserfarenhet. Att vara pappa till fem söner på 2, 5, 14, 18 och 21, ger också insikt.
Det är som en ständig kurs i personlig utveckling. Kärleken till sina barn är något otroligt stort, och jag lär mig oerhört mycket av dem, säger Hannu Husa, och ler vid tanken.
Att försöka förstå hur andra tänker är centralt i hans ledarskap. Hans röst är soft som en sagofarbrors, och bakom orden märks eftertanke. Ordet auktoritet känns långt borta, men ändå nära:
Förr förstod jag inte att jag hade auktoritet. Hade taskig självkännedom, och uppfattade mig själv som lågmäld och tillbakadragen.
I dag vet han att folk lyssnar på honom. Bland annat för att han sätter tydlighet och mental närvaro högt.
Som rektor har man så himla stor makt att påverka människor för lång tid framöver. Då måste man göra det väl.
Vägen till rektorsjobbet började någonstans vid barndomens måltider. Hannu hade tryggheten att samma tid, varje dag, möta sin familj vid middagsbordet.
Då var det ingen hype kring kockyrket som det är i dag. Men det verkade kul att laga mat.
Det blev restaurangskola och sedan praktik, bland annat hos den skicklige och innovative krögaren Carl Jan Granqvist på Grythyttans Gästgiveri. Här stod inte bara matlagning på schemat. Minst lika viktigt var hur maten skulle presenteras och hur man skapade fin stämning.
Han var fenomenal på det, och jag beundrade honom enormt. Han var min första, stora inspiratör och visste precis hur gästerna skulle känna sig sedda och viktiga.
Samtidigt märkte Hannu Husa vilken oerhörd glädje det låg i att se andra uppskatta maten han lagade. Hur maten var en viktig del av mänskliga möten, i alla kulturer, om så bara över en kopp te.
Så småningom var Hannu redo att själv ha elever i köket. Trivdes i rollen som pedagog, kompletterade med en lärarutbildning. Byggde på med arbetsuppgifter och utbildningar som väckte hans nyfikenhet.
För ett år sedan blev han rektor för stadens restaurangskola. Sedan årsskiftet är han också dess ägare.
Det var den finaste chans jag kunnat få. Top of the line, helt enkelt. Här finns mina stora intressen samlade mat, människor, möten och utveckling!
Det är en smula ovanligt att en skola har en ensam, privat ägare. Men det är inget Hannu Husa gör någon stor sak av.
Näe, det viktiga är ju att eleverna trivs. Att de tre åren de går här känns välinvesterade, poängterar han, medan vi går en vända i skolkorridoren.
Han håller upp en dörr för två kvinnliga elever, som bemöter hans vänlighet med en spontan kommentar om hans ljusa, lediga klädsel: Vad sommarfräsch du är!
Det lilla artighetsutbytet blir som ett snapshot av hur han uppfattas. Någon man känner sig så trygg med, att en fin komplimang känns naturlig att uttala.
Det är så han vill ha det, rektorn som mår bäst när han får andra att växa.
Det känns så jäkla bra då. Det är störst av allt, både på skolan och hemma!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!