Anmälningar om missförhållanden inom vården
Tre anmälda händelser i Trosa och ett i Gnesta. Så många fall av missförhållanden inom vården rapporterades förra året i kommunerna.
Nu har socialstyrelsen tillsammans med landets länsstyrelser sammanställt hur många anmälningar som gjordes i kommunerna förra året.
I Trosa anmäldes tre fall enligt lex Sara. Alla rubriceras som övergrepp, både fysiska och psykiska. Ett fall bestod av att vårdtagaren utsattes för psykiska övergrepp av personalen. Fallet anmäldes till länsstyrelsen. I minst ett av fallen förekom fysiskt våld mot personalen. Trosa kommun vidtog åtgärder när man fått kännedom om det inträffade. Personal fick handledning och utbildning. Ett ärende ledde till att personal stängdes av från sin tjänst och också omplacerades. Trosa kommuns vård och omsorgschef, Jeanette Gottling, ville under helgen inte kommentera de olika händelserna.
I Gnesta anmäldes ett fall av missförhållanden inom vården förra året. Där handlar det om att en vårdtagare som beviljats besök två gånger per natt, för blöjbyte och vätskekontroll, vid ett tillfälle endast fick besök en gång. Orsaken till att det andra besöket inte gjordes berodde på att personalen kände sig rädda och osäkra. Rykten gick att en hotfull person fanns vid den aktuella fastigheten.
Personalen gick därför inte in och vårdtagaren blev utan sitt andra besök på natten. Enligt chefen för Gnestas äldre och handikappomsorgsförvaltning, Gunilla Brännström, ska vårdtagare som beviljats besök få det. Är personalen av olika anledningar rädd borde kontakt tas med polis. Det som inträffade i Gnesta bedöms inte som allvarliga missförhållanden då inget hot mot vårdtagarens liv fanns, enligt Gunilla Brännström. Tillräcklig åtgärd bedömdes vara att samtala med personalen om det inträffade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!