Ann-Louise gillar sina kurvor
När mycket av sporten gick i ide under helgerna gick sportredaktionen på djupet. I en artikelserie har vi mött olika lokala idrottsprofiler och resonerat kring ett enda ord eller ett enda ämne. Sist ut i den här omgången är SMK Nyköpings rallyförare Ann-Louise Gabrielsson som gärna pratar om kurvor.
För hennes del är det kurvor som gäller. Skarpa vänstersvängar, svagt lutande åt höger. Kurvor efter backar och precis före. Utan kurvor verkar det vara svårt att leva.
Varför älskar rallyförare kurviga vägar? Man kan ju komma upp i betydligt högre fart på raka vägar? Och dessutom är ju en rak linje den kortaste sträckan mellan punkt A och B?
Det är en utmaning. Kurvorna svänger olika och man vet aldrig vad som finns bakom nästa krök. Och klarar man en sådan där herrejösses-kurva känns det så skönt.
Du har aldrig tänkt pröva dragracing?
Visst, men det skulle nog bli bra enformigt. Det ska vara kurvor. Jag har försökt att köra folkrace, men jag tycker det var ganska enformigt även om det finns svängar där också. Men det är ju samma hela tiden eftersom man kör på en bana.
Vilka kurvor föredrar du?
. . . (Ann-Louise tänker) De åt höger. Jag har inte tänkt på det tidigare men jag har åkt av mest i vänstersvängar. Det har blivit bättre med åren, men det är rätt konstigt i varje fall. Kanske är det så att man vill hålla sig på vägen på den sidan man sitter på. Kartläsaren råkar då mer illa ut.
Du körde i Danmark den här säsongen, där fanns det väl inga kurvor?
Inte på samma sätt. Vi körde på asfalt och det var ganska mycket vägbyten. Men det beror så klart på var i Danmark man kör. Det finns nog kurvor där också. Vi körde i Odder utanför Århus.
Krävs det en speciel körning för vissa kurvor?
Ja, det beror lite på vilken typ av bil man kör. En framhjulsdriven bil ska man styra in i svängen och sedan gasa för att få rak. En bakhjulsdriven bil sladdar mer och där ska man släppa gasen. Det gäller att veta vilken typ av bil man kör. Är det istället en fyrhjulsdriven bil, som driver på alla fyra hjulen, blir det en annan körstil. Men jag har inte kört någon sådan så jag kan inte säga hur den beter sig riktigt i kurvorna. Jag vet bara att man inte ska vara för snäll utan attackera mer. Jag föredrar att köra min framhjulsdrivna bil.
Du och kartläsaren måste väl ha samma uppfattning om kurvorna? Om han säger en skarp vänsterkurva då måste du veta exakt hur skarp den är innan ni kommer dit? Är det här att se på kurvorna på samma sätt något man lär sig?
Man ska veta att det inte är fullfartsnoter (noter=vägbeskrivning som kartläsaren rapporterar ifrån. vår anm.) vi kör efter utan säkerhetsnoter. Man får använda sitt sunda förnuft. Det är för det mesta en tredje part som skrivit noterna och det kan så klart vara lite olika hur man bedömmer en kurva.
Har du blivit en bättre bilförare privat med tanke på all träning du gjort på kurviga vägar?
Ja, det kan man säga. Jag är medveten hur snabbt allt kan hända. Därför håller bättre avstånd till andra bilister. Jag vet min reaktionstid.
Kvinnligakurvor och bilkörning sägs ju inte hänga ihop, det måste du ha hört ett antal gånger tidigare. Vad har du för bra svar till sådana fördomar?
Det finns alltid gubbar som tjatar om det. Det blir nästan värre då Tobbe (maken Torbjörn) och Jocke (kartläsaren Jocke Jakobsson) är med.
Är det så att kvinnor kör bättre än män?
Vi kanske tänker lite mer vilket också kan vara en nackdel. Annars tror jag att det är väldigt individuellt hur bra man kör.
Det gäller kanske att inte vara för kurvig för at kunna klämma sig in i stolen?
. . . (skratt) Det finns stora storlekar på stolarna också. Jumbostolar. Det är bara att prova. Man måste hitta en stol som man sitter bra i, även om de är ganska obekvämma efter ett tag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!