Anna Lilja på språng mot landslaget
Den här sommaren rök rekorden på löpande band. Anna Lilja tänker inte ge sig förrän hon springer i den svenska landslagströjan. Språngbrädan dit tänker sprintertalangen från Nävekvarn hitta på fri-idrottsuniversitetet i Umeå.
Anna Lilja ska strax fylla 21 år och började med friidrott ganska sent, som 16-åring. Hela förra säsongen fick hon spolierad på grund av en inflammation i knät och när den här säsongen startade befann hon sig på en tre månader lång jordenrunt-resa.
Hon har inte tränat hårt i särskilt många år. Hon har just haft ett långt uppehåll. Hon har just slagit alla sina personliga rekord från 1999 och hon har just raderat ut ett 17 år gammalt klubbrekord på 100 meter.
Det är med tanke på bakgrunden en häpnadsväckande utveckling.
Det kändes bra när jag kom tillbaka, trots att jag inte var grundtränad. Men jag trodde ju aldrig att det skulle gå så här bra, skrattar Anna under sommarens sista träningspass på Rosvalla, dagen innan hon ska flytta till Umeå och börja på friidrottsuniversitetet.
Anna Lilja älskar att träna, så mycket och så hårt att det förmodligen var all träning som förstörde hela förra säsongen. Knät orkade helt enkelt inte. Nu har hon blivit starkare och kan tillgodogöra sig den tuffa träningen.
Att träna är det bästa jag vet, det är som en befrielse. För mig spelar det absolut ingen roll om det är strålande sol eller rena stormen, det är lika underbart att träna i alla fall. Jag mår dåligt om jag inte får träna, förra säsongen var hemsk.
Hon har några JSM-medaljer och står på gränsen till landslaget. Hon drömmer om att tävla för Sverige i Finnkampen men vill inte gärna prata om målen hon satt upp för sin framtida friidrottskarriär.
Jag har ganska höga mål, men dem håller jag för mig själv. Vi kan säga att jag börjar med Finnkampen.
På friidrottsuniversitetet i Umeå kommer hon att få riktigt bra möjligheter. Hon är egentligen 400-meterslöpare, men nu har det gått bäst på kortare distanser. Den biten ska bli ännu bättre uppe i Västerbotten.
I år har jag gått från 12.60 till 12.37 på 100 meter, faktiskt utan att få till det perfekt. Jag vill under tolv sekunder snart, och då är jag med i diskussionen om Finnkmampen. För att bli riktigt bra på 400 meter behöver du träna mycket 100 och 200 meter, så att du blir tillräckligt snabb.
Hon har valt ett rätt bra tillfälle att flytta till Umeå och inleda hårdsatsningen. Svensk friidrott står skyhögt i kurs.
Det betyder förstås enormt mycket att det går så bra för svenska friidrottare, både för sporten och för mig personligen. Det blåser en enorm medvind. Jag vill verkligen komma dit där dom duktigaste är.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!