Äntligen röjer EUi kemikaliedjungeln

Övrigt2005-11-17 18:20
Med REACH når Europa långt. Europaparlamentet sa ja till kemikaliepaketet - ett av de största lagstiftningsförslag som EU någonsin har behandlat. Den förra miljökommissionären Margot Wallström, förde upp frågan på bordet och centerpartiets Lena Ek baxade den i mål.

Dagens lagstiftning på kemikalieområdet är svag. Det är rena djungeln av regler som svenska, polska och tyska företag ska förhålla sig till. Med REACH får nu Europa gemensamma regler för tillstånd, registrering och utvärdering av de 100 000-tals olika kemikalier som finns på Europamarknaden.
Men vägen dit har varit lång och belamrad med hinder. Industrilobbyn har varit oförsonlig. Knäckfrågan har varit att enas om en balans mellan kemiindustrins intressen och medborgarnas krav på hälso- och miljöskydd.Det ursprungliga förslaget som lades fram av Margot Wallström gick längre, men fastnade i parlamentet och antogs inte ens av miljöutskottet. I stället tog nationella intressen överhanden. Genom en ohelig allians mellan höger och vänster sköts förslaget på framtiden.
Gårdagens beslut i parlamentet är ett resultat av den liberala gruppens lobbyarbete för en kompromiss, som såväl socialdemokrater som konservativa kunde ställa upp på. I detta har Lena Ek haft en nyckelroll. Kompromissen innebär att det blir enklare för småföretag att registrera ofarliga kemikalier samtidigt som det ställs högre krav på den industri som hanterar de misstänkt farliga.
Under tiden som Europaparlamentet har försökt sy ihop en konstruktiv lösning, har de svenska socialdemokraterna idkat krypskytte och inhemsk valpropaganda. Miljöminister Lena Sommestad har uppmanat parlamentet att rösta nej. Socialdemokraternas EU-parlamentariker har målat upp bilden av ett centerparti som har förvandlats från ett miljöparti till ett bakåtsträvande industriparti. Och Lena Ek har utmålats som kemikaliebov.

Men i går så röstade de svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet ja till REACH. Även kommissionen och Margot Wallström stödjer kompromissen. Därmed är det bara en tidsfråga innan miljöministern retirerar i ett försök att rädda sin förlorade heder.
Verkligheten är att detta var det grönaste förslag som hade möjlighet att få majoritet i parlamentet. Det är bättre med en kemikalielagstiftning som är bra inte perfekt, men godtagbar än att inte ha någon enhetlig kemikalielagstiftning alls i EU.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om