Använda saker får nytt liv i Refurnbutik

Julen närmar sig med stormsteg och det är kanske dags att fundera på julklappar om man inte redan gjort det. Ett alternativt till att köpa nytt, är att köpa något begagnat. Då kan en butik som Refurn, som bland annat finns i Stjärnhov och Nyköping, vara något för dig.

Övrigt2017-12-13 12:12

Regnet strilar ned ute och himlen är tungt grå. Inte direkt någon inspirationskälla för julklappshandel. Inne i de stora magasins-liknande lokalerna på Gumsbacken har Refurn försökt skapa lite julstämningen med hjälp av en stor klättrande tomte på ena väggen.

Annars finns det en hel bokhylla fylld med julsaker för er som inte hunnit dekorera hemma ännu.

– Nu är det inte så mycket kvar. Du skulle ha sett för några veckor sedan. Vi hade 100 kartonger med bara julsaker på lagret då och det spelade ingen roll hur mycket vi fyllde på i hyllorna. Allt bara försvann, säger Krister Andersson.

Vi slår oss ned vid ett slitet furubord i ena hörnet av lokalen. Det är den elektroniska delen av affären och det strömmar hela tiden in folk för att titta på grejerna och diskutera priser.

– Alla typer av människor kommer hit. Allt från de som inte har så mycket pengar till de som har lite mer. Förra helgen var förresten en känd författare inne och köpte ett askfat i en av butikerna i Stockholm.

Refurn startade officiellt 2009, men en av grundarna, Mattias Thambert, hade innan dess samlat möbler och sålt dessa vidare sedan 1990-talet. Nu har den första butiken i Solna fått sällskap av tre franchiseföretag; ett i Hammarby Sjöstad, ett i Lidingö och så Nyköping. Affären här öppnade 2016.

Det finns även ett lager i Stjärnhov som är öppet för allmänheten under torsdagar och lördagar.

Varor kommer in på olika sätt. Privatpersoner kan lämna in kartonger direkt efter till exempel en storstädning, företaget köper upp dödsbon och så har man avtal med en Stockholmskommun för att plocka upp saker direkt från fyra olika återvinningscentraler; i Bromma, Vantör, Roslagstull och Östberga.

– Vi i Nyköping tar emot två–tre ton kuriosa saker per månad och mellan åtta och nio ton möbler. Och då är vi inte ensamma om att stå och ta emot grejer i Östberga, säger Krister.

Så mycket slängs alltså.

– Ja, man blir överraskad hur mycket folk som åker dit. Det brukar vara ett lämmeltåg, säger Krister och skakar på huvudet.

Bra då att det finns företag som Refurn som vill att man ska återanvända i stället för att slänga. Dels för att kvalitén på möbler egentligen var bättre förr, dels för miljön.

– Och det blir mer och mer okej att köpa begagnat till jul. Jag kan bara gå till mig själv, förr tänkte jag nog att ”man kan inte köpa gamla leksaker till barnen”, men varför inte. Innan jul har vi haft en hel del mor- och farföräldrar här som letat grejer till sådana där adventskalendrar.

Extras fotograf plockar snabbt ihop en liten korg med gott och blandat som mycket väl skulle kunna hamna i paket under någons gran. Gedigna träklossar till barnbarnet, en bok till den fiskeintresserade sonen, en ljusstake till mamma och likörglas till pappa.

– Det finns något för alla plånböcker här, säger Krister.

Och chansen till fynd är stor. Med tanke på att man plockar in mycket saker i stor mängd så hinner man inte alltid kolla upp vad för grejer man har.

Krister minns speciellt en lampa som det blev rusning efter.

– Vi förstod att den var mer värde-

full än vad vi trott. Vi hade prissatt den till 600 kronor, men fick till slut reda på att den var värd runt 6 000. Men bättre det, har vi sagt. Det gör bara att man kommer tillbaka och letar efter mer saker.

En del saker man får in är inte ens upptagna ur förpackningen. En skohylla från Ikea, som står lutad mot en vägg, är ett av bevisen.

– Vi fick in en helt ny gasspis en gång. Den hade bara en lucka som var sönder. Men vi fixade en ny och kunde sedan sälja spisen för några tusen. Man upphör inte att förvånas vilka grejer man får in i varje fall.

När Refurn får in en sak så kontrollerar någon i personalen först att den fungerar, vad den kan tänkas vara värd – för det mesta tar man ut mindre än hälften av värdet – och om man kan göra en smärre renovering.

– Det beror lite på vad varan är värd. Om det är en pinnstol som vi kanske skulle ha kunnat få 60 kronor för så kanske det är bättre att sätta ut den till försäljning på direkten för 40. Det finns många människor som vill ha lite saker att pyssla med.

Vill man ha en ordentlig renovering fixas det dock för en viss penning.

Av de 2,5 ton i veckan som man plockar in i Nyköping slängs kanske 150 kilo. Och då pratar vi om saker som är helt sönder.

– Vi skänkte en hel långtradare till Lettland när vi flyttade in i de här lokalerna i höstas. Det blev för jobbigt att flytta. Men det är allt.

Ulrika Gustafzon Cummings

Årets begagnad alternativ

En nätauktionssajt utser för tredje året i rad ett begagnat alternativ i julhandeln. Årets Begagnade Julklapp 2017 är vandringsutrustning.

För att kunna klassas som årets begagnad julklapp ska den uppfylla vissa kriterier: den ska väcka stort intresse under året. Det ska ha ett väsentligt andrahandsvärde. Det ska finnas på andrahandsmarknaden i stor omfattning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om