Är gardinen på väg att gå ner?

Ibland blir det inte som man tänkt sig. När gardinen plötsligt fick en framträdande roll i svensk politik innebar den trivsamma heminredningsdetajen början till slutet för dåvarande statsministern Göran Persson (S).
”Det räcker inte med så kallade gardinjobb för att möta den globala konkurrensen. Regeringen har gett upp. Det är dags för Alliansen att ta över”, konstaterade ­Nyamko Sabuni (FP), under en riksdagsdebatt hösten 2005.

Övrigt2009-08-27 05:00

Mindre än fyra år senare är Sabuni minister i samma regering som väljer att möta lågkonjunkturen med kommunala och statliga arbetsmarknadsåtgärder. I går presenterade Alliansens partiledare ett gemensamt krispaket på 8,4 miljarder för att lindra effekterna av lågkonjunkturen.
Krispaketet innebär att Alliansregeringen skapar 23 000 utbildningsplatser inom bland annat Komvux och 54 000 platser i andra former av arbetsmarknadsprogram. Statsminister Fredrik Reinfeldt är noga med att påpeka att programmen ska vara kortsiktiga. Det hjälper inte. Åtgärderna för tankarna till Göran Persson och hans gardiner.
Nåväl. Taktiskt gör Alliansregeringen naturligtvis rätt. Reinfeldt är väl medveten om att han står och faller med arbetslinjen. Kombinationen högre arbetslöshet, lägre a-kassa lär inte hjälpa Alliansen att bli omvald. Lågkonjunkturen ger alltså inget annat val än att frisera arbetslöshetsstatistiken.
I valrörelsen 2006 sökte Allians för Sverige väljarnas förtroende på att vara bättre socialdemokrater än Socialdemokraterna. Nu uppfyller man löftet. Göran Persson skapade ungefär 20 000 plusjobb. Alliansregeringen skapar mer än 10 000 fler. Varför och till vilken nytta?
Riktade arbetsmarknadsåtgärder behöver inte vara fel. I bästa fall hjälper åtgärden individen att byta jobb. Men problemet är att ingen vet inom vilka sektorer nya arbeten växer fram när konjunkturen vänder. Vi vet inte ens vilka industrier Sverige kommer att ha kvar. Därmed blir det ett högriskprojekt att utrusta till exempel varslade fordonsarbetare för framtida jobb inom industrin.
I värsta fall riskerar åtgärderna dels upprätthålla gamla strukturer, dels ta kapital och kraft från nödvändiga samhällsomställningar. Än så länge finns alltså stor anledning att vara försiktigt inställd till gårdagens arbetsmarknadspaket. I kristider måste politiken vara långsiktigare än att vinna nästa val.
Och inte skulle vi möta globaliseringen med gardiner?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om