Arbetslös? Bli jobbcoach!

Något tillspetsat kan man påstå att den ­enskilda ­yrkesgrupp, som tjänat mest på regeringens ­jobbcoacher, är coacherna själva. De arbetslösa, som jobbcoacherna är tänkta att matcha fram till ett arbete, har inte kommit i närheten av samma uppsving, som branschen för individuell kompetensutveckling.

Övrigt2011-02-25 05:00

I veckan avslöjade TV4 att enbart två av tio arbetslösa får nytt jobb med hjälp av coachning. Siffrorna är självklart glädjande för de två som lyckas ta sig vidare i arbetslivet.
Däremot kan den politiska satsningen på jobbcoacher snart föras in på regeringens fiaskokonto. De är på god väg att bli Alliansens motsvarighet till Göran Perssons gardinupphängare.
Vems är då felet att inte fler än två av tio arbetslösa kommer i arbete efter att ha varit i kontakt med en individuell coach? Ligger den främsta skulden hos politikerna, hos den arbetslösa – eller hos coachen som inte lyckas slussa fram till sin adept till önskat arbete?
Det enkla svaret är ingenstans och överallt. Inga politiker vill se ökade arbetslöshetssiffror, ingen människa väljer att vara utan egen försörjning. Höga arbetslöshetsiffror beror inte på andras ondska och lathet. Betydligt mer sannolik är förklaringen att politiker, och arbetslösa, har för höga tankar om hur jobbcoacherna ska kunna hitta nya jobb.

Debatten skulle tjäna på lite mer uppriktighet. Den del av befolkningen, som i dag står utanför arbetsmarknaden, är lika disparat, som jobben som går att söka. Det är inte ens rimligt att jämföra situationen för en 30-årig akademiker, med en dubbelt så gammal arbetare. Den senare har naturligtvis mycket, mycket svårare att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden. Har du passerat en viss ålder, och saknar en viss specialkompetens, hjälper knappt några jobbcoacher i världen.
Och dessutom är du sällan beredd att flytta till just andra delar av världen.
Bör kraven på den arbetslösa 60-åringen ändå vara lika höga, som på 30-åringen? Det är en politisk fråga som tål att diskuteras. Däremot bör även försvarare av regeringens arbetslinje vara beredda att se hur arbetslöshet drabbar olika: i olika åldrar, i olika yrkesgrupper och i olika landsdelar.
Om två av tio unga akademiker får jobb efter ha varit i kontakt med en jobbcoach är siffrorna pinsamt låga. Om två av tio äldre arbetare får jobb är siffrorna något bättre.
Tyvärr hjälper inte den förklaringen de resterande åtta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om