Hästhagen vid Berga gård strax utanför Nyköping badar i solljus och i färgprakten från höstlöv. Uppgiften för dagen är att undersöka en stenhög, som utgör lämningarna av en gammal smedja.
– Vi ska ta reda på hur gammal smedjan är. Byggdes den före 1850 ska den skyddas enligt fornminneslagen, berättar Wivianne Bondesson, utgrävningsledare och arkeolog på Historiska museet.
Smedjan är nog från 1800-talet, bedömer Mia Englund, arkeolog specialist på metallhantverk. Men det är svårt att veta exakt från vilket årtionde.
– Förmodligen måste vi göra en C14-analys för att få en mer noggrann datering, säger hon.
Just nu arbetar sex arkeologer med att göra utredningar av möjliga fornlämningar längs med den tänkta sträckningen för Ostlänken genom Nyköping.
Totalt ska flera hundra intressanta platser längs med hela sträckan utredas, berättar Magnus Djersten, kulturmiljöspecialist på Trafikverket.
– Utredningarna gör att vi kan bestämma vilka platser vi ska gå vidare med. I Nyköping kan jag tänka mig att vi går vidare med 50 till 100 fornlämningar.
Det handlar alltså om en arkeologisk insats av mycket stora mått, som sannolikt kommer att ha stor betydelse för att öka kunskapen om Sörmlands historia, menar Magnus Djersten.
– Fornlämningar från stenåldern fram till 1800-talet kommer att undersökas. Ostlänken har gett oss en unik möjlighet att titta in i ett tvärsnitt av den sörmländska historien.
I hästhagen har ett schakt grävts upp på platsen för smedjan, och metallhantverksspecialisten Mia Englund tar upp spik efter spik ur jorden och räcker fynden till Wivianne Bondesson.
Det är alltid spännande att gräva på en plats, men vissa dagar är mer spännande än andra, förklarar de.
– Ni skulle ha varit med i går. Då hittade vi gravar från järnåldern, säger Wivianne Bondesson.
Gravarna hittades i närheten av gravfältet Högstenshögen i Bönsta. Inte nog med det: på andra sidan ån hittades en boplats, också den från järnåldern.
– Sannolikt hänger boplatsen och gravarna ihop. Det var där de begravde sina döda.
Tidigare under veckan hittade arkeologerna också avslag från kvarts. Kvarts var vid sidan om flinta ett populärt verktygsmaterial för stenåldersmänniskan.
Flyttar de på Ostlänken om smedjan är byggd innan 1850?
– Nej, nej, det händer nästan aldrig att infrastrukturprojekt ändras på grund av fornlämningar.