Arkeologiska fynd ruvar i jorden

En av landets största guldskatter, Tureholmsskatten, hittades 1774 i Tuna by. Andra fornlämningar ruvar under jord – mitt i Trosa. Under våren kommer arkeologiska undersökningar genomföras när en familj ska bygga en swimmingpool.

Här, på familjen Söderlinds tomt, kommer arkeologiska undersökningar genomföras under våren i samband med ett poolbygge. "Inom några veckor skulle jag tro", säger Marcus Söderlind.

Här, på familjen Söderlinds tomt, kommer arkeologiska undersökningar genomföras under våren i samband med ett poolbygge. "Inom några veckor skulle jag tro", säger Marcus Söderlind.

Foto: MikaelHellmyrs

Övrigt2017-03-19 21:00

Familjen Söderlind skulle bygga en pool vid sin fastighet på Östra långgatan i Trosa intill Trosaån och kontaktade kommunen för bygglov. Kommunen informerade länsstyrelsen – eftersom man tror att det finns fornlämningar i marken.

– Gamla Trosa låg längre upp längs med ån, innan staden flyttades till sin nuvarande plats på 1500-talet. Vi förmodar att det finns rester och lämningar kvar från den här tiden, bland annat husgrunder. Det har även hittats en del andra fornlämningar i det aktuella området tidigare, säger Urban Mattsson vid länsstyrelsen i Södermanland

Under våren kommer arkeologiska undersökningar att genomföras vid fastigheten. Ca 150 meter från platsen har det tidigare gjorts fynd av bland annat keramik och kritpipa, som daterats till 1700-talet. När poolbygget startar kommer Eldrun arkeologi & landskap finnas på plats för att övervaka schaktningsarbetet.

– Vi kommer att vara där när de jobbar och har möjlighet att stoppa arbetet om det exempelvis dyker upp konstruktioner i marken. Då ska allt dokumenteras och dateras ordentligt. Men först måste kälen släppa i marken, berättar arkeologen Anette Färjare och tillägger att man till sin hjälp har en karta från början av 1700-talet.

– Men den visar inga hus utan bara tomter.

Under 1400-talet var Trosa en betydande handelsplats, men år 1445 brändes staden av Vitaliebröderna under ledning av Erik av Pommern. År 1454 fick Trosa stadsprivilegium av kung Karl Knutsson Bonde och under slutet av 1500-talet flyttades staden till sitt nuvarande läge, från en plats ca sex kilometer bort vid Trosaån. Det innebär att det finns möjlighet att påträffa kulturlager daterade till 1500-talet och framåt.

– Det finns en del där, det tror vi, säger Anette Färjare och berättar att detta blir den första av tre-fyra arkeologiska undersökningar som kommer genomföras i Trosa-Vagnhärad under året.

År 1774 grävdes en av landets absolut största guldskatter upp ur jorden vid Tuna by i Västerljungs socken. "Tureholmsskatten" vägde 12 kg och bestod bland annat av en halsring och beslag från år 400–550 e Kr. En liknande jackpott vågar inte Eldrun arkeologi & landskap hoppas på.

– Man vet ju aldrig riktigt före vad man kommer att stöta på. Men tegel, golv, kullerstensbeläggningar är tänkbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om