Arrogant journalistvarsel SN fortsätter publicera
Om SJF får som det vill kommer all samhällsdebatt på tidningarnas insändarsidor att tystna, tidningarnas nyhetsrapportering på nätet att avstanna och all journalistisk bevakning som inte görs av tidningens anställda och fackanslutna journalister att upphöra.
Det är konfliktåtgärder som borde väcka reaktioner. Vi i tidningsledningarna har i det längsta undvikit polemik. Men det är en mycket problematisk strejkåtgärd som nu ska iscensättas. Därför blir det nödvändigt att diskutera konflikten.
Ytligt sett handlar den om att SJF och arbetsgivarorganisationen Tidningsutgivarna (TU) inte har lyckats enas om ett nytt kollektivavtal. Så långt är det inget konstigt. I en avtalsrörelse representerar parterna delvis olika intressen, och det är naturligt att det ibland leder till en konflikt. Att ta till strejkvapnet om man inte kommer överens tillhör de självklara rättigheterna i en demokrati.
Det allvarliga är hur Journalistförbundet har utformat sin konflikt, och den syn på läsarna och medborgarna som ligger bakom. När SJF:s huvudvapen är att försöka stoppa bland annat publiceringen av allt insändarmaterial, debattartiklar, alla läsarbilder och allt kvalificerat frilansmaterial är förbundet inne på en mycket farlig väg.
Valet av konfliktvapen visar en arrogans från SJF:s sida gentemot värden som är livsviktiga i ett öppet, demokratiskt samhälle, och som sedan länge varit adelsmärke för många lokala dagstidningar.
Granskar vi förbundets avtalspolitik förstärks bilden. Förbundet särbehandlar konsekvent dagstidningarna jämfört med andra medieföretag. SJF ställer högre krav på löneökningar och utvecklingshämmande upphovsrättsavtal när det gäller dagstidningarna än på andra medieföretag. Det försvagar dagstidningarnas möjligheter att fortsätta utvecklas jämfört med andra medier. Därmed undergräver de både förutsättningarna för en demokratisk dialog och en kvalificerad journalistik.
Nu är det lyckligtvis inte Journalistförbundet som bestämmer vad SN ska publicera. Vi kommer inte att tilllåta ett journalistfack att strypa läsarnas möjlighet att komma till tals. Vi har en skyldighet gentemot våra läsare att fortsätta berätta vad som händer i samhället.
Även om SJF väljer att trappa upp konflikten i morgon torsdag, kommer SN som vanligt att innehålla både insändarmaterial och kvalificerade in- och utrikesnyheter. Vi kommer även att fortsätta rapportera på www.sn.se.
Du som läsare är precis lika välkommen som alltid att fortsätta skriva insändare och skicka in bilder. Vi kommer att fortsätta publicera!
Göran Carstorp
chefredaktör och ansvarig utgivare
Tommy Ljung
vd
PS! Medellönen för en journalist på SN före årets avtalsrörelse är 24 600 kr (exklusive ob-ersättning, vinstdelning och den särskilda ersättning som alla journalister får för att visst journalistiskt material publiceras på webben). SJF har avvisat ett medlarförslag om 10,2 procents löneökning de kommande tre åren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!