Men så har inte skett. I stället har man ägnat kraft åt att i illa förtäckta ordalag hota oppositionen med sänkta ersättningar om den bråkar i ärendet.
Den stora skattehöjningen 2009 och de omfattande ekonomiska tillskotten från regeringen, har gett landstinget visst andrum i förhållande till de ekonomiska problem som belägrar den sörmländska hälso- och sjukvården. Frågan om de kostnadsdrivande strukturer som skapar underskotten på något sätt har åtgärdats förblir obesvarad. I stället handlar landstingsdebatten om politikerarvoden.
Landstingspolitikerna har inte för mycket betalt. Det är inga hutlösa arvoden som diskuteras. Men det behövs ett öppet och överblickbart arvodessystem. I landstinget har man i stället gjort upp om bakom stängda dörrar, utan att förankra besluten i rätt instans.
Oavsett hur många gånger detta har gjorts och av vilka, så är det givet att fel måste rättas till. Besluten ska följa regelverket och tas i rätt instans. Att det ska vara svårt att få till, luktar bara unket.
Landstingsledningen har nu försökt att ducka för kritiken genom att hävda att fördelningen av arvoden är en barlast med lång historia, att det alltid har gjorts så. Fast det ursäktar inte alls nya misstag.
Oförmågan att ta ansvar för de egna felaktigheterna belastar landstingsledningen. Att skylla på företrädarna är att smita från ansvaret. Det var varken Lotta Finstorp (M), Gustaf Wachtmeister (M) eller Alf Egnerfors (S) som lade fram det senaste förslaget till fördelning av arvoden. Det var inte heller någon av dessa som tvingades dra tillbaka detta förslag i sista stund.
Slutsatsen är att det för S, FP och MP återigen var viktigare att partivännerna skulle få utlovad ersättning, än att det var rätt gjort. Att försöka lirka sig runt reglerna för att få som man vill, sänder inte de signaler som ansvariga politiker bör göra – varken gentemot alla som verkar inom landstinget eller mot skattebetalarna.
Den nya majoriteten förmedlar i stället bilden av några självupptagna lirare som står och röker två meter in i den rökfria zonen – bara för att visa att de kan. Det är ovärdigt. Ansvarstagande börjar med en själv.
Arvodesfiaskot skadar landstinget
Turerna runt fördelningen av politiska arvoden i Landstinget Sörmland vore tragikomiska. Om det inte vore på allvar.Att ledningen med landstingsrådet Jörgen Danielsson (S) i spetsen inte klarar av att föreslå en arvodesfördelning som håller sig till regelverket, är beklämmande.Den nya majoriteten har haft alla chanser att undvika den här debatten. Allt som behövdes var att man gjorde om – och gjorde rätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!