Ask behöver flera 
olika verktyg i sin låda

Övrigt2013-05-31 05:00

De kan i alla fall inte sälja knark när de sitter där. Så, bland annat, motiverar justitieminister Beatrice Ask (M) sitt förslag att skärpa straffen för narkotikabrott (DN 30/5). Det är ett svagt argument. Det går att sälja knark överallt, det är bara mer eller mindre komplicerat.

Däremot har Ask rätt i att polis och rättsväsende behöver tillräckligt stöd i straffskalan för att på det mest effektiva sättet kunna bekämpa knarkhandel. Det är de tunga distributörerna som måste knäckas – de organiserade ligorna som omsätter stora pengar på enskilda människors tragedier.

En narkotikapolitik som enbart bygger på allt högre straffsatser är lika lite en mirakellösning på problemet som Centerns ungdomsförbunds uppmärksammade förslag om att helt legalisera vissa droger. Varken "slå hårt mot allt" eller "tillåta knark" är effektivt nog.

Sverige fick tidigare kritik för att ha för hårda straff för knarkbrott, men har nu hamnat i ett läge där Rikspolisstyrelsen anser sig ha svårt att driva en del fall. Vissa brott bedöms inte längre som tillräckligt allvarliga för att, exempelvis, kunna avlyssna telefontrafik. Utvecklingen behöver synas i sömmarna. Knarkindustrin berör så mycket mer än bara handel med narkotika, den omsätter stora summor och dess tentakler orsakar allsköns helvete runt om i världen, från opiumodlingar och terrorgrupper i Afghanistan till misshandel eller inbrott i en portuppgång eller villa nära dig.

Asks budskap om hårdare straff sänder en klassisk signal, inte minst avsedd att stärka Moderaternas egna kärnväljare. De ska kunna känna igen sig i "sin" minister. Den organiserade brottsligheten går inte på dialogmöten och saknar inte tillgång till lokal. Maffian måste bekämpas med det samlade rättsväsendets muskelkraft, allt från skattemyndigheter till polis och domstolar.

Men för att vara representera helheten inom Alliansen – inte minst dess socialliberaler – borde Beatrice Ask även lyfta fram de individinriktade insatser som parallellt måste till, även om det berör andra ministrars ansvarsområden.

Knarkligor bekämpas med myndigheter, polis och domstol. Missbruk motverkas genom utbildning, kunskaper om knarkets faror samt stödinsatser för att enskilda ska komma ifrån drogberoende och ett kriminellt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om