Återremissernas Gnesta

Övrigt2007-02-27 15:22
Mycket pekar åt rätt håll i Gnesta kommun - om vi väljer att blunda för den omskrivna pendeltågsproblematiken för ett ögonblick. Det nya regionaltåget förbättrar förbindelserna med ett stort antal nya tågstopp. Kommunen ser framtiden an med en vision om växande invånarantal, inte i huvudorten. Det får följdverkningar. I Björnlunda är en helt ny förskola på gång. I Gnesta tätort ska det också byggas en ny till 2010 och Laxne skola ska få en extra förskoleavdelning samma år.
Politiskt riskerar dock 2007 att bli Återremissernas år. Under måndagens fullmäktige stoppade oppositionen, socialdemokraterna, vänstern och i viss mån miljöpartiet, två ärenden med så kallad minoritetsåterremiss. Delvis för att man ville tröska igenom allt en gång till i kommunstyrelsen, men lika mycket för att markera sitt missnöje med den styrande alliansen.

Det finns alltid skäl att vara bekymrad när minoriteten anklagar majoriteten för att försvåra möjligheterna till konstruktiv opposition. En vital oppositionspolitik behövs så väl för att tydliggöra skillnaderna mellan de lokala politiska alternativen.
I Gnesta bottnar dock motsättningarna främst i en total oenighet om hur man bäst styr kommunal verksamhet, vad som är politikernas respektive tjänstemännens uppdrag och ansvar. Alliansen och kommunalrådet Henric Sörblad (m) föredrar en övergripande målstyrning. Socialdemokraterna och oppositionsrådet Gert Nilsson vill se mer av traditionell detaljstyrning. Synsätten krockar oundvikligen varje gång oppositionen frågar efter specifika detaljer och majoriteten svarar att det är detta vi ska åstadkomma, det är hit vi ska.
Bäst illustrerades detta i debatten om valfrihet i omsorgen och skolan. Hur mycket vill vi avhända oss politiskt? frågade Gert Nilsson och pekade på politikernas ansvar för tagna beslut. Henric Sörblad kontrade med att: om den makten hamnar hos personalen och brukarna är det helt okej för min del. De kommer aldrig att bli överens.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om