Att bara hulka räcker inte

Ingen verkar vara direkt emot regeringens satsning på ”mattelyftet”, en miljardinvestering i matematik­utbildningen i skolorna.
Kritiken riktas åter­igen mot att utbildnings­minister Jan Björklund (FP) ­kräver att lärarna ska ­undervisa från ­katedern. Ska skolan ha en undervisning som går i clinch med tyngdlagen och ­lyfter de svenska elevernas ­matematikkunskaper, ­räcker det inte ens med att sätta Hulken i katedern.

Övrigt2011-09-07 05:00

För min del får läraren undervisa från valfri plats i rummet, det viktiga är att varje elev ges en ärlig chans att tillgodogöra sig kunskaperna. Varken lärarlösa lektioner eller klassisk katederpredikan framstår som frälsande framtidsrecept.
I sammanhanget vill jag gärna rekommendera dig som läsare att ta del av MUF-aren Dennis Nilssons erfarenheter av skolans matematik, publicerad på politikerbloggarna i går på sn.se. Det är färskvara. Han berättar om en undervisning i avsaknad av sammanhang. I sexan hade han nio (!) olika mattelärare på ett skolår, vilket lär försvåra undervisningen för även den mest självgående sjätteklassare. Om året därpå, sjuans ”hjälpmatte”, skriver han: ”Under ett helt år så gjorde vi i princip ingenting.”
Det är förstås fullständigt bedrövande. Trösten är att han tog sig vidare – och nådde sina mål.

Alla statliga satsningar i världen kan inte ersätta ett sammanhang i undervisningen, inte minst för den som behöver extra hjälp på vägen. Alla statliga satsningar i världen kan inte ersätta en skola som tummar på kvalitetskraven i undervisningen .
Alla som någon gång försökt sig på att lyfta tungt vet att det inte bara är råstyrka som krävs, utan också att lära in rätt teknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om