SN har nyligen rapporterat om att Trosa kommun har fullt upp med att hinna med alla bygglovsansökningar inför sommaren. Bygglov och strandskydd, som innebär förbud mot att uppföra nya byggnader inom en strandskyddszon eller ändra de som redan finns, kan ofta leda till konflikter mellan olika parter och bli rättsärenden.
– Det är inte ovanligt alls med bygglovstvister, säger advokat Sture Larsson.
Han företräder Sandvikhagens samfällighetsförening, som driver en av de tvister som utreds för tillfället. I det aktuella ärendet beviljade stadsarkitekten i Trosa bygglov till företaget AB Skansudden för upplåtelse av en brygga samt ett båthus vid en fastighet i Källvik. Totalt 125,5 kvadrat skulle byggnationerna i Slaktarviken uppta. Men samfällighetsföreningen vill att bygglovet hävs och har kopplat in Sture Larsson för att driva igenom det. Man anser att båthuset och bryggan inte kommer tillgodose ett gemensamt behov bland fastighetsägarna, utan enbart byggs för att gynna transportbehov som AB Skansudden har, då dessa bedriver näringsverksamhet på en ö utanför planområdet.
– Vi vill att beslut undanröjs. Samfällighetsföreningen och även enskilda fastighetsägare har klagat. De har i egenskap av fastighetsägare inte ens blivit hörda i detta ärende innan stadsarkitekten i Trosa fattade beslut och beviljade bygglov. Naturligtvis borde de ha tillfrågats innan beslutet, säger advokat Sture Larsson som överklagat ärendet till länsstyrelsen som just nu utreder fallet.
Men Trosas stadsarkitekt Daniel Ängmo är av en annan uppfattning.
– Jag tolkar det som att byggandet av brygga och båthus är förenligt med detaljplanen. Därmed behöver man inte höra grannarna, säger Daniel Ängmo.
– Det här har pågått under flera på grund av en svårtolkad detaljplan och enskildas intressen i området. Men vi måste komma vidare i ärendet, så länsstyrelsen får pröva om det är rätt eller inte.
Vid en annan pågående bryggtvist i Trosa beviljades en person i februari strandskyddsdispens av Trosa kommun för iordningsställande av ett bryggområde samt restaurering av en brygga på fastigheten Tureholm. Kommunen beviljade dispens med hänvisning till att området för bryggan redan var ianspråktaget på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften. Men länsstyrelsen har beslutat att ta in ärendet för prövning då man misstänker att det kan handla om överträdelser mot strandskyddet. Man bedömer att det "eventuellt saknas förutsättningar att bevilja dispens".
Nyligen upphävde länsstyrelsen ett annat beslut, där kommunen beviljat strandskyddsdispens för uppförandet av en flytbrygga på 20 kvadrat på samfällt vatten. Bryggan som skulle förankras med flera bojar ett par meter utanför en befintlig servitutsbrygga skulle endast kunna nås via båt.
– Vi får in ganska mycket strandskyddsdispenser för granskning från skärgårdskommunerna, säger Johan Andersson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.
– Man kan misstänka att det sker mycket överträdelser utan att kommunerna får kännedom om det. Om man åker ut i skärgården ser man att det har vidtagits många åtgärder längs med stränderna utan att några beslut har kommit in till länsstyrelsen.