Att utveckla sjukvården en passning till Ulrika Ernving
Vi kanske inte skall göra alla insatser som kan göras, kanske kan vi själva utföra en del av detta, kanske vi inte alls skall utföra vissa saker. Så kan bara en insnöad politiker uttala sig.
Jag tror inte att läkarna på t ex Nyköpings lasarett skickar en patient till t ex Akademiska för att de tycker det är kul på något sätt, de gör det för att förhoppningsvis rädda livet på en människa, jag tycker de gör alldeles rätt.
Med UE:s synsätt kan vi lika gärna införa den gamla ättestupan igen. Var snäll och förklara för undertecknad följande:
Varför hinner en svensk sjukhusläkare med 903 patienter/år, 2,17/dag, medan snittet för OECD-länderna är 2 167 st/år? Siffrorna från 2000. Från samma år kommer uppgiften att samma läkare ägnar 18% av sin tid till patientkontakt. Varför?
Det finns exempel runt om oss på vård som fungerar mycket bättre, USA, England, Tyskland för att ta några. Där kan man ge samma vård som här till lägre kostnad och med betydligt kortare väntetider för patienten. Varför?
Det saknas knappast personal, här är 11,9% av arbetskraften är sysselsatt inom vården, i USA t ex är motsvarande siffra 7,4%, (2000) med kortare köer och lägre kostnad. Varför? Det finns många exempel på den svenska vårdens tillkortakommanden.
Ett par förslag:
Ge patienten den reella makten över sin vård.
Organisera vården efter patientflöden och efter patientens upplevelse i stället för efter avdelningstänkande.
Inför kvalitetsystem typ ISO inom vården, samt redovisa resultaten offentligt.
Bygg ut vårdcentralerna till minisjukhus med fler specialister. Sjukhusen skall ha en professionell ledning som styr även efter icke finansiella mål. Ungefär som de flesta industrier styrs i dag. D v s mål som inte mäts i budgetutfall, t ex hur nöjda är patienterna.
Henry Fallkvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!