Åtta miljoner till kulturmiljövård
Sörmland får i år nästan 8,5 miljoner i bidrag för insatser inom kulturmiljövård. Bland annat ska pengarna gå till skydd av byggnader såsom Garvaregården i Trosa och en förstudie om utgrävningar vid Å-kroken i Nyköping.
Kulturmiljövårdsbidraget ges i huvudsak som en klumpsumma till länsstyrelserna, vilka själva får bestämma hur pengarna ska fördelas mellan de insatser och projekt som de äskat pengar för. En del av medlen är dock öronmärkta till specifika projekt.
Sörmland får 8 470 000 kronor, varav 65 000 kronor ska gå till projektet Det skogliga kulturarvet. 350 000 kronor ska användas för projektet Det moderna samhällets kulturarv där Sörmlands museums satsning Samtidshistoriska berättelser och miljöer är en stor del. Där har man sedan tidigare gjort Historier längs ån i Nyköping och vill göra liknande projekt i bland annat Katrineholm. Ett projekt om Sverige och flyktingarna planeras också.
Jag kan inte säga exakt vad pengarna ska gå till, eftersom Sörmlands museum har fått ungefär hälften av de pengar man har äskat för, säger länsantikvarie Agneta Åkerlund.
De 8,5 miljonerna som länsstyrelsen i Sörmland får till sitt förfogande är jämbördigt i storlek med tidigare år, men bara hälften av det man äskat för. Därför vet inte Agneta Åkerlund med säkerhet vad resterande pengar, 8 060 000 ska gå till.
Vi måste sätta oss ner och fördela om de bidragen vi nu har fått. Men en stor del kommer att gå till byggnadsvård. Bland annat behöver rampen vid Tureholm restaureras. Vi har också med Hälleforsnäsbruk och Garvaregården i Trosa på vår lista.
Mycket pengar läggs också på vård av fornlämningar. Ytterligare en del av pengarna kommer att gå till insatser på att informera om kulturmiljövård.
I det underlag som länsstyrelsen i Sörmland har lämnat in återfinns ett äskande för pengar till arkeologiska undersökningar vid bostadsbyggande. Specifierat område är kvarteret Åkroken i Nyköping, där bland annat Pelles Lusthus ligger och där utgrävningar tidigare har gjorts.
Det finns intressanta så kallade kulturlager i marken där. De utgrävningar som tidigare har gjorts var ganska begränsade, säger Agneta Åkerlund.
Vi vill göra en förstudie för att se om marken ska bevaras. Vi har sett att de här kulturlagren håller på att brytas ned av försurning och annat. Eftersom det finns information om stadens tidiga historia där måste vi göra en undersökning och överväga om värdet att bevara marken är högre än att göra en undersökning.
Det totala anslaget till länsstyrelserna är i år 261 miljoner kronor. Riksantikvarieämbetet behåller närmare 36 miljoner kronor för fördelning senare under året, av dem ska bland annat fyra miljoner kronor fördelas till arbetslivsmuseer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!