Avgörande kompisröster
Mätningar påverkar, de blir signaler om med- eller motgång. Felmarginalerna gör dock att 4,9 procents stöd i verkligheten kan vara närmare sex procent eller strax under fyra. Ett parti med cirka fyra procent lockar fler stödröster än ett annat som ser ut att ha sex procents stöd, påpekar professorerna och tar kristdemokraterna som exempel eftersom partiet hamnat såväl under som klart över fyraprocentspärren i några av de senaste mätningarna.
Faran med att sätta för stor tilltro till mätningar bör samtliga partier vara införstådda med vid det här laget. Inget parti kan förlita sig på så kallade taktikröster. Många väljare bestämmer sig sent för vilket parti de ska välja, även väljare som sedan länge bestämt sig för alliansen och det angelägna maktskiftet. Den här valrörelsen är det kanske tydligare än någonsin att val av parti också är en röst på en specifik regering. Skillnaden är dock att alliansen är tydlig med vad man vill åstadkomma, de väljare som röstar på socialisterna vet inte vad de får förrän efter valet.
Hur pass mycket marginalväljarna kommer att avgöra på valdagen går bara att gissa. Kanske säkrar professorernas varningsflagg några kompisröster åt kristdemokraterna redan nu, kanske inte. Om det ska bli en alliansregering i höst krävs fyra allianspartier ovanför spärren.
Alla måste med. Så enkelt är det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!