Ungefär 70 vapen har lämnats in i lokalpolisområde Nyköping (där även Oxelösund, Gnesta och Trosa kommun ingår), under den tre månader långa amnesti som nyligen avslutades.
Personer som har haft skjutvapen eller ammunition, utan att ha tillstånd för det, har under den här tiden kunnat lämna över dess utan att straffas för innehavet.
SN får inte följa med till utrymmet där vapnen nu förvaras, men får se delar av föremålen som har inkommit de senaste månaderna.
– Vanligast har nog varit gamla gevär eller hagelbössor, sådana som äldre herrar eller damer hade innan det var lag på att ha licens, säger Veronica Hultberg administratör som jobbar i receptionen på polisstationen i Nyköping, där de har haft huvudansvaret för att ta emot vapnen.
Därefter säkras dem och lämnas sedan vidare till vapenhandläggare som låser in dem.
Vapenhandläggare Lisa Lidgren beskriver många av dem som tämligen harmlösa vapen som "blivit stående". Men en del gods sticker såklart ut, bland annat en slaktmask (gammaldags slaktredskap) - och en pennpistol.
– Pennpistolen är lite originell. Den ser ganska harmlös ut men det är den inte. Det får ju plats en "22:a" (patron i kaliber 22), säger Lisa Lidgren.
Personerna som har lämnat in vapnen har kunnat göra det helt anonymt.
– Vi gör inga slagningar utan tar bara emot vapnen. Det kan ju tänkas visa sig senare att det finns licens på vapnen eller att de är stulna eller så. Men det kollar vi däremot inte på här, säger Veronica Hultberg.
– Vi har fått ett tiotal avsågade hagelgevär, det är ju inte så trevliga vapen, säger Lisa Lidgren.
Det är inte sådana som bara "har blivit ståendes på vinden"?
– Nej, det kan man ju anta. Jag vet inte varför man sågar av det annars.
Är det den här typen av vapen som ni hoppas få in?
– Det är enhandsvapen framförallt. Det är de farligaste och dem som man vill få bort från gatorna. Jag tycker ändå att vi har fått in ganska mycket revolvrar och pistoler. Men det är färre än under förra amnestin.
Det rör sig om närmare 70 vapen och drygt 250 kilo ammunition som har lämnats in i lokalpolisområde Nyköping (där även Oxelösund, Trosa och Gnesta kommun ingår). Härifrån skickas vapnen vidare till Nationellt forensiskt centrum (NFC).
– Jag tror att de gör någon koll om det skulle kunna vara exempelvis Palmevapnet eller liknande, annars förstörs vapnen eller hamnar i NFC:s samling om det inte skulle vara något jätteunikt, säger Lisa Lidgren.