Både för- och nack-delar med tandställning
Ungefär en fjärdedel av dagens svenska barn och ungdomar behöver och erbjuds tandreglering av någon form. Syftet är att rätta till fel i tandraden, men det är en inte helt besvärsfri behandling.
Den största fördelen är naturligtvis att man får fina tänder efter behandlingen, säger Linus Nissen, som har haft sin tandställning i ungefär sju månader.
Han får medhåll av Machmod Mouaid, som fick sin tandställning för drygt två och en halv månad sedan.
En annan stor fördel är att behandlingen är kostnadsfri tills det år man fyller 19.
Om man vill genomgå en tandregleringsbehanling när man har blivit vuxen, är det både mer komplicerat och väldigt dyrt, vilket nog gör att många avstår, säger Linus.
Båda är dock överens om att det också finns nackdelar med behandlingen.
Det är jobbigast i början. Då har man inte vant sig vid tandställningen, vilket gör att det kan bli skavsår på tandköttet, säger Machmod.
Jag tycker att det är jobbigast när tandställningen ska spännas. Det gör man var tredje månad och då gör det ont i tänderna ett tag efteråt, säger Linus.
På tandregleringskliniken i Nyköping påbörjar varje år drygt 300 patienter en behandling för att reglera sina tänder. Behandlingen pågår i de flesta fall i flera år och patienterna får besöka kliniken med jämna mellanrum för att justera sin tandställning.
De flesta ges en behandling där man kombinerar en så kallad nattandställning, det vill säga en avtagbar tandställning, med fastsittande tandställning. Patienterna får ofta inleda behandlingen med nattandställning och sedan övergå till den fastsittande varianten, men det kan också vara tvärtom.
Liksom inom den övriga sjukvården har även väntetiden för tandreglering ökat under de senaste åren. Detta beror enligt Eva Köndell, övertandläkare och chef på Nyköpings tandregleringsklinik, på att antalet barn och ungdomar i den ålder där tandställning används mest har ökat, samtidigt som resurserna är oförändrade.
Men vi på tandregleringskliniken tror att de flesta patienter är nöjda med sin behandling ändå, säger Eva.
På frågan om ifall tandställning kan medföra problem i det sociala livet, svarar hon att hon inte tror det, men får inte riktigt medhåll av Linus och Machmod.
Jag tror att många kan känna sig lite osäkra inför sin omgivning innan man har vant sig vid sin tandställning, eftersom man tänker mer på den i början av behandlingsperioden, säger Machmod.
Men det är förmodligen jobbigare när man är yngre, eftersom det nog är större risk för att bli retad då, tillägger Linus.
Mårten Hammarlund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!