Landstinget har redan sagt ja till ytterligare en familjecentral i Nyköping. Sedan tidigare finns familjecentraler i Brandkärr och på Arnö.
Bagaregatan ser ett ökande behov av samverkan mellan landsting och kommun genom en familjecentral. Och familjecentraler är en prioriterad verksamhet inom landstinget inte minst i förebyggande syfte - helt enkelt att bidra och identifiera vård i ett tidigt stadium.
– Och det finns ingen familjecentral i centrala Nyköping. Vi hoppas med det kunna erbjuda bättre vård, säger Mona-Lisa Hägvide, verksamhetschef på Bagaregatan.
Familjecentraler fungerar som en mötesplats där barnet, 0 till 12 år, står i centrum. På familjecentralerna finns tillgång till öppen förskola, barnavårdscentral, råd och stöd från socionom/socialpedagog, barnmorskemottagning, samtalskontakt, föräldragrupper.
Det kan bli aktuellt med att nyanställa, enligt Mona-Lisa Hägvide, men främst handlar det om att samla de resurser som finns. Familjecentralen ska förhoppningsvis öppna under 2018. Jakten på lokaler i närheten av Bagaregatans vårdcentral är i gång.
Bagaregatans vårdcentral är en av de vårdcentraler som i regionen vuxit mest sett till antalet patienter sedan fritt vårdval infördes 2010.