Bambu, blommor och träd
Två utställningar med tre olika konstnärer öppnar i dag på Konsthallen i Nyköping. Gemensamt för dem är att samtliga konstnärer hämtar inspiration från växtriket.
Träden speglar våra liv tycker jag. Precis som vi har en livscykel har träden det och livets olika cykler blir påtagliga med lövens förvandlingar, säger Rachelle Puryear.
I olika smårum på Konsthallen hänger hennes träd. Ett rum är fyllt av enbart trädporträtt. Närgångna bilder av trädens bark. När det blir så nära fastnar blicken på detaljer i barkens struktur. Sådant som inte syns när man tittar på ett träd i sin helhet. Barken tar olika uttryck, precis som vår hud.
Det var foto som Rachelle Puryear började med, men hon har aldrig visat sina fotografier. Därför känns det extra spännande inför hur de ska tas emot. I rummen bredvid fylls väggarna med grafik och relief. Speciellt en relief i brons på kretskort fångar blicken. Ordlekar tillsammans med bladen skvallrar om hennes andra sysselsättning, översättare.
Som 27-åring kom Rachelle Puryear till Stockholm från USA för att studera på Kungl. Konsthögskolans Grafikskola. Där har hon också varit lärare, precis som på Konstfack i Stockholm. På den senare var hon lärare till Maija Lempiäinen Nyrén som tillsammans med Charlotte Öberg Bakos står för den andra utställningen på Konsthallen.
I utställningen Tandem visas Maija Lempiäinen Nyréns oljemålningar, som alla heter Ur herbarium, med Charlotte Öberg Bakos skulpturer i bambu. I målningarna används färgen som ett förstoringsglas med vars hjälp växtrikets yttre och inre strukturer friläggs. Små detaljer av en liten blomma breder ut sig över en stor duk. Ibland leker hon med torrt pigment och blandar en tunn yta med en lite tjockare.
Tillsammans med bambuskulpturerna bildar de en slags symbios. Tavlorna blir ofta en förlängning av skulpturerna. När några av växterna står tillsammans med objekten i bambu skapar de en känsla av japansk trädgård. Bambubuskar, exotiska blommor, kanske en damm med karpar som lojt simmar där i.
Gnestabon Charlotte Öberg Bakos är fascinerad av bambun som material och dess historik. Bland annat användes bambun, som växer väldigt fort, som tortyrmaterial då den planterades under en bädd där den som skulle torteras fick lägga sig. Resultatet blev att personen i fråga blev genomborrad av bambun. Det finns även andra mindre grymma fakta om bambun som är intressanta.
Vissa bambusorter blommar bara vart hundrade år. Då blommar de över hela världen, och sen dör de. Det är otroligt häftigt, säger Charlotte Öberg Bakos.
Förutom att vara en källa för fascination har bambun också önskvärda egenskaper för dem som vill jobba i materialet. Bland annat har den långa, böjliga fibrer vilket passar bra för skulpturer.
Charlotte Öberg Bakos arbetar med bambu i olika storlekar. Vissa tunnare blir till tavlor, där bambun antingen har lagts i mönster på tvärsen eller ställts så att den bildar mark runt blå pölar. Den lite tjockare bambun böjer hon och målar. Skapar vågrörelser, eller en bro, eller ett luftskepp eller vad betraktaren nu tolkar in med sin blick.
Att böja bambun är ett riktigt hästjobb. Det är fysiskt tungt, ger träningsvärk och fullt med stickor i fingrarna. Hur hon gör vill Charlotte Öberg Bakos inte avslöja.
Nej, jag jobbade så länge på det. Så det får vara min yrkeshemlighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!