Bandyn överlever i Oxelösund
Ingen annandagsbandy för Oxelösunds IK och bara sex hemmamatcher. Innebandyföreningen tar många unga spelare på orten och hemmais får laget inte förrän i mitten av november. Bandyn får det allt svårare att överleva i hamnstaden. Hur blir det i framtiden?
I år kommer laget få den frusna vattenvaran först den 15 november. Två dagar efter serie-premiären, som tur är borta, mot Djurgården. Idealet vore givetvis att kommunen började spola redan en månad tidigare.
Vi gör vårt sista ispass på torsdagen innan premiären och vår träningstid i Katrineholm börjar klockan kvart i tio och slutar elva. Innan spelarna hunnit varva ned och kommit
i säng efteråt är klockan runt halv två och somliga är tvungna att gå upp tidigt för att jobba. Det är så att man funderar om det träningspasset är värt allt besvär. Det sliter kanske mer än vad det gör nytta, säger Per Gustafsson.
Ser man på bandyförbundets hemsida så är det just isen som ställer till det största problemet för klubbarna. Ingen is, färre spelare.
1970 fanns det 827 bandyföreningar i Sverige. Nu är den summan nere i 334. De sista fyra åren har 41 föreningar gått i graven. Tittar man på licensierade bandyspelare i Sverige så fanns det 14 577 1970, 30 år senare 11 438.
Men det finns lite positiv läsning också. 1990 var man nämligen nere i bara 9 992 licensierade spelare, men så hände något. Kanske hade de 14 nybyggda konstfrusna banorna något att göra med lyftet.
För jag tror inte att bandyn kommer att dö ut i bruksorterna, säger Per Gustafsson angående bandyordföranden Seppo Vaihelas uttalanden att sporten så sakteliga börjar koncentreras kring storstäderna.
Se bara på Åtvidaberg. Efter att de fick sin konstfrusna isplan har de fått igång sin verksamhet.
I OIK:s serie finns det bara sju lag samma sak i division 1 norra. Därför är det alltid ett lag som får stå över varje omgång. Oxelösund drabbas på annandagen då det inte blir någon traditionell match.
Det finns inga lag som vill spela längre i division 1. Det är lite oroväckande faktiskt, säger Per. Men för vår del kan det här betyda att inget lag åker ur serien. Efter jul slås de fyra bästa från norr och öster ihop till en serie och av de sex som blir kvar borde inget lag åka ut direkt. Som värst borde det bli kval.
Hur gör ni för att behålla era ungdomar? För ni måste ha tappat en del till innebandyn?
Det har vi nog gjort, men nu ska det bli bättre samarbete klubbarna emellan. Ungdomar ska kunna spela både bandy och innebandy, så vi ska försöka lägga träningstiderna vid olika tillfällen.
Vad ska OIK göra för att överleva? Är det inte lika bra att ta över anläggningen som kommunen vill?
Jag tror inte vi kan ta över nu, men det kanske är något för framtiden. Jag vet att det förs diskussioner, själv har jag fullt upp med det sportsliga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!