Banverket gör sig av med sina hus

Banverket ska göra sig av med de flesta av sina fastigheter utmed järnvägarna.Enbart i Sörmland finns 37 gamla stationshus, banvaktarstugor, godsmagasin och liknande som ska rivas.

Övrigt2006-04-24 23:58
De behövs inte i Banverkets verksamhet. Det är inte fastigheter Banverket ska syssla med, säger regeringen och har gett uppdraget att avveckla.
Lokstallet i Nyköping är en av de första byggnaderna som faller för bilan. Rivningslov är redan beviljat av Nyköpings kommun. I höst rivs lokstallet.
När lokstallet försvinner så bryts den sammanhängande kedjan av magasin, stationshuset, lokstallet och tegelbostäderna vid järnvägsstationen i Nyköping, säger byggnadsantikvarie Evy Rydergård vid Sörmlands museum.
Hon tillägger att det stora spårområdet har ett värde. Det visar vilken stor verksamhet här var en gång i tiden.
Hon vill inte säga om det är rätt eller fel att riva lokstallet.
Det beror på i vilket tekniskt skick det är. Vi kan inte alltid säga att det inte går för sig att riva. Men vi ser fram emot att få Banverkets uppdrag att dokumentera lokstallet.

Det kommer att ta Banverket minst tio år att avveckla alla byggnader som inte behövs, cirka 1 000, utmed järnvägarna i Sverige. I många fastigheter bor människor som hyr av Banverket.
Grävskoporna kommer att gå på ett stort stycke kulturhistoria. Men Banverket river inte urskillningslöst.
Vi har en dialog med riksantikvarieämbetet innan vi river en fastighet, säger Anders Bength, chef vid fastighetssektionen på Banverkets huvudkontor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om