Som SN rapporterade förra veckan prioriterar flera matbutiker i tidningens spridningsområde svenskt kött, för att stötta bönderna i torkan. Ica-butiken Jarbells i Björnlunda är dock en av få handlare som helt nobbar utländskt kött, något som kunderna verkar gilla.
"Jarbells i Björnlunda är ju överlägsna!! Önskar att övriga butiker i Gnesta tar efter!" skriver en läsare på Facebook.
För Lars Jarbell, som driver butiken med sin fru Margareta Ortman Jarbell, är det en självklarhet att bara ha svenskt kött i disken.
– Vi har mycket hårdare krav för djurhållning i Sverige, det tycker jag är viktigt, säger han, och visar entusiastiskt bilder på nötleverantören Helsingestintans mobila slakteri.
För tio år sedan testade han att köpa in centralpackat kött från Icas lager, men det fungerade inte. Nu beställer han alltså direkt från leverantören i stället. Köttfärsen mals direkt i affären.
Fläskköttet kommer från Gudruns i Stockholm. Den danska fläskfilén försvann från affären för ett par år sedan, när Lars Jarbell läste om två djurskötare i Danmark som avled efter att ha skurit sig.
– Det fanns ingen antibiotika som bet. Jag gick direkt och tog bort den danska fläskfilén efter det. Vill folk ha det så får de köpa det någon annanstans.
Vad tycker era kunder om att ni bara säljer svenskt kött?
– Generellt tycker de att det är bra att vi har tagit ställning och håller en rak linje.
Frågar folk efter lite billigare utländsk kött?
– Det händer, det gör det. Men då svarar jag bara att vi tyvärr endast har svenskt, säger Lars Jarbell.