Bärgning av fynden påbörjas snart

Den kommande säsongen kommer delar av fynden vid Mastvraket att skyddsbärgas och konserveras. Detta under förutsättning att länsstyrelsen ger tillstånd till bärgningen.

Övrigt2003-01-02 22:39
Ja, det blir samma procedur som tidigare med att bärga och konservera fynden, säger Torleif Nilsson, dykare och den som upptäckte Mastvraket.
Det var under en inventering för Sjöhistoriska Museets räkning som Torleif Nilsson 1994 stötte på vraket av ett mindre lastfartyg med masten fortfarande intakt stående rakt upp på däck. Sedan dess har han dykt och mätt upp vraket samt bärgat en del föremål varav flera flaskor som hjälpt till att ungefärligt datera fynden.
Sedan dess har även andra dykt på vraket och man misstänker att flera föremål försvunnit, fartyget har helt enkelt blivit plundrat på en del av innehållet.
Vi är inte helt säkra om det försvunnit något då slammet döljer eventuella spår. Men det finns vissa indikationer om att något har försvunnit, säger Torleif Nilsson.
Eventuell konservering kommer att ske med hjälp av Kalmar läns Museum, kanske också från Stockholm.

Främst är det glasföremålen, som är lättkonserverade men även andra saker som kommer upp som kritpipor, muggar och porslin.
Vi vill även göra mikro- och makroanalyser på virket, så kallad dendrokronologi, på bland annat drevet mellan borden. Där kan man med hjälp av snäckor och fossiler som fastnat se om fartyget var ute i Atlanten, berättar Torleif Nilsson.

Virket i fartyget har man kunnat fastställa tillhör den svenska Mälardalen eller möjligen Österbotten i Finland. Någonstans från Götaland, Svealand eller västra Finland är det i alla fall.
Genom dendrokronologi har man även fastställt tidpunkten för avverkningen till slutet av 1600-talet.
Analyserna av kritpiporna tyder på början av 1700-talet och vinflaskorna på cirka 1730 och senare. En uppskattning är att fartyget byggts omkring 1720 1730.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om