Barn ska aldrig riskera att giftas bort

Vad gjorde du på sommarloven? De flesta av oss har glada minnen av barndomens somrar. Det är på sommarlovet många får sina första arbetslivserfarenheter, möter sin första pojk- eller flickvän och går på sin första riktiga fest. I bästa fall finns även utrymme för en familjesemester.

Övrigt2010-05-22 05:00

Men alla ser inte framemot sommarlovet. Unga som växer upp i hem med arbetslösa eller missbrukade föräldrar kommer sällan i väg på den där semesterresan. De har inga berättelser att berätta för kompisarna och sitter tysta längst bak i klassrummet när andra smider planer för skärgården.
Framförallt i nyfattiga miljöer finns unga vuxna som aldrig har sett en levande ko eller suttit på en kobbe. Det är killarna och tjejerna vars föräldrar inte kan eller vill ta med dem till Skansen. Och när unga tjejer ifrån dessa miljöer väl åker iväg på semester finns risken att de aldrig kommer hem.

I en rapport från Ungdomsstyrelsen som presenterades för några år sedan konstaterades att 8 500 unga svenskar mellan 18 och 25 år kände stark oro över att inte få gifta sig med vem dom vill. 8 499 av dessa var inte kronprinsessan Victoria. Däremot var majoriteten tjejer med invandrarbakgrund, uppvuxna med fäder som prioriterar familjens heder.
Om några veckor gifter sig kronprinsessan av kärlek. Alla får inte dela hennes lycka. Även om den svenska lagstiftningen mot barnäktenskap har skärpts tvingas ett fåtal unga flickor i väg utomlands för att gifta sig varje sommarlov. Det är inga semesterresor. Det är människohandel.

När justitieminister Beatrice Ask (M) ger förre justitekanslern Göran Lambertz i uppdrag att se hur skyddet mot tvångs- och barnäktenskap kan förbättras, kommer Ask äntligen med ett förslag som inte uteslutande går ut på att straffa gärningsmännen. I stället verkar intentionen vara att lyfta fram och hjälpa offren.
Justitieministerns utgångspunkt att göra det möjligt att i Sverige upplösa fler äktenskap som har ingåtts i utlandet är fullt rimlig. På samma sätt finns anledning att se över möjligheterna att ge färre dispenser för unga vuxna under 18 år som gifter sig.
Dispensen har givits nio gånger de senaste tre åren. Det är ingen alarmerande siffra. Men om en enda minderårig kan räddas ifrån ett barn- eller tvångsäktenskap är översynen rätt och riktig. Alla som vill ska ha rätten att komma tillbaka till klassrummet när sommarlovet är slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om