Barn som sett våld har förmåga att komma tillbaka

Barn som fått en förälder mördad får en rubbad världsbild men med mycket stöd behöver barnets liv inte vara förstört, säger Åsa Landberg, barnpsykolog vid Rädda Barnen.

Övrigt2006-04-23 23:54
Nej, det är ingenting som förstör. Barn har väldigt goda möjligheter att komma igen efter otäcka upplevelser.

Åsa Landberg arbetar som psykolog på Rädda Barnen. I sitt arbete har hon mött flera hundra barn som sett eller utsatts för våld i hemmet, och kanske en handfull barn som fått föräldrar mördade.
Dödsfall är alltid värre, barnen blir föräldralösa, säger Åsa Landberg.
Men ett barn kan komma igenom även en sådan händelse, även om det för alltid kommer att ha en betydande roll i barnets liv.
Dels har det förlorat en förälder, dels har det bevittnat ett otäckt brott. De allra flesta barn som växer upp ser vuxenvärlden som god, det är först i tonåren som barn förstår att det kan hända otäcka saker, säger Åsa Landberg.

Ett fall som får medial uppmärksamhet, som mordet i Nyköping, där en 7-årig pojke fått sin mamma ihjälskjuten, är det särskilt viktigt att föräldrar är öppna och pratar om det som hänt. Barns frågor om det som står i tidningar och sägs i radio och TV ska tas på allvar, säger Åsa Landberg.

I skolan faller ett stort ansvar på de vuxna. Det bästa för barnet är att komma tillbaka till skolan och att prata med de andra barnen i klassen om det som hänt.
Man behöver inte säga allt, påpekar Åsa Landberg.
Men i det här fallet, som varit ute i media, kan man behöva berätta att en förälder har dött.
Klasskamrater och andra kompisar behöver också få veta att barnet som blivit drabbat är ledsen och kan uppträda avigt och inte vilja prata om det som hänt.
Som kompis är det viktigt att förstå det beteendet, säger Åsa Landberg.

Även klasskamrater och vuxna i barnets omgivning drabbas personligt av mordet. Det är en chockartad upplevelse som väcker mycket tankar, oro och känslor.
Det är lite som att en granne eller god vän blir mördad, jämför Åsa Landberg.
Numera har flertalet skolor god beredskap för sådana här krishändelser, säger Åsa Landberg.
Helena Eliasson, rektor på Brandkärrsskolan, skulle under söndagen kontakta resursteamet skolan har.
Teamet, som består av psykologer, kuratorer, läkare och specialpedagoger, kan möta eleverna och lärarna för att i samtal möta den oro och rädsla som kan finnas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om