Barnen drabbas när skolan bantas
Det är inte skitkul precis, säger rektor Sten-Åke Domeij, väl medveten om att vilket beslut han än fattar så blir det en försämring.
Än ringer inte oroliga föräldrar till rektor för att förhöra sig om vad besparingskravet innebär för skolan. Men kanske är det bara en tidsfråga.
Jag tror inte att föräldrarna har förstått allvaret än, säger Sten-Åke Domeij.
För hela grundskolan ska 6,5 tjänst bort, och folk har redan börjat försvinna. Skolpsykologen har gjort sin sista arbetsdag, och en heltid är slopad på skolverkstan. Där arbetar nu resursläraren Anders Klaesson ensam med skoltrötta och omotiverade elever.
Det är inte lika roligt längre. Jag kan naturligtvis inte göra två människors jobb, så jag tvingas att sänka ambitionsnivån.
Han säger att om han förut hade ett stort engagemang för tio elever, så tvingas han idag ha ett mindre engagemang för 25 elever.
Det är synd. Det är tid de här eleverna behöver och vi har lyckats så bra med verksamheten. Nu finns risken att fler elever misslyckas med att nå sina mål och få sina betyg, säger Anders Klaesson.
Det är barnen med särskilda behov som drabbas, oavsett om rektor väljer att reducera de personliga assistenterna, eller skapar klasser med fler än 30 elever.
Maja Thorsén är lärare i matte och No på Frejaskolans högstadium. Hon tror visserligen att det finns lite resurser att ta av, men hon har också med sig erfarenheter från sin tidigare arbetsplats.
Där försvann en lärartjänst och poff! så hade vi större klasser, säger hon.
Skräckscenariot skulle vara att klasserna blir större och att resurspersonalen försvinner.
Det skulle bli en väldigt jobbig arbetssituation, säger hon.
De elever som behöver hjälp skulle inte få så mycket hjälp, och de duktiga eleverna skulle få klara sig ensamma och inte få den stimulans de behöver för att utvecklas. Eller också får de rycka in och hjälpa sina kamrater.
Men det skräckscenariot vill Maja Thorsén helst inte tänka på.
Jag tror att vi kan hitta marginaler att ta av. Vi kanske måste jobba över gränserna i arbetslagen och fördela resurserna på ett annat sätt.
Sara Bohlin
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!