Båtförare frias efter haveri i Bråviken
Risken att själv omkomma gör att Börje Gustafsson frias från brott mot sjölagen i samband med att han havererade med en sjödumper i Bråviken i april. Åklagaren betecknar olyckan som lite slarv men inte värt ett bötesbelopp.
Dumpern sjönk till botten men Börje Gustafsson lyckades ta sig ur farkosten innan den nådde botten på 37 meters djup.
Kustbevakningen ifrågasatte sjömanskapet och polisanmälde. Polisen överlämnade ärendet till åklagare som nu avskrivit brott.
Gärningen är att bedöma som ringa och inte brottslig, skriver kammaråklagare Erik Fågelsbo.
Erik Fågelsbo, som arbetar med sjömål vid Södertörns åklagarkammare och har fått ärendet på sitt bord, säger till SN att Börje Gustafsson enligt egen uppgift ringt SMHI kvällen före och tagit reda på väderutsikterna. Hade han ringt samma morgon hade han fått veta att det var ett väderomslag och att storm väntades.
Som erfaren skeppare kan man tycka att man borde ha tagit den kontakten men okej, det är lite slarv, säger Erik Fågelsbo.
Börje Gustafsson kunde ju ha valt att inte ringa SMHI överhuvudtaget. Fågelsbo har också vägt in att Gustafsson hade änglavakt och obehag av incidenten, han hade en nära döden-upplevelse på väg ned till botten.
Det blev också materiella skador på sjödumpern som orsakat reparationskostnader.
Det nedlagda åtalet kan överprövas av överåklagare. Enligt Erik Fågelsbo har en sådan begäran inte kommit in.
Erik Fågelsbo kan inte svara på om även ägaren till en vanlig fritidsbåt som havererar på liknade sätt riskerar åtal. Omständigheterna avgör, säger han.
Vare sig Erik Fågelsbo eller mer erfarna åklagarkolleger i sjömål säger sig ha varit med om ett sådant här fall tidigare.
Det har varit en väldigt egenartad historia, säger Fågelsbo.
Fotnot: En sjödumper används för muddringsarbeten och att ta bort vass. I det här fallet var dumpern elva meter lång och vägde åtta ton.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!