Argumenten bakom den nuvarande ordningen har varit att kollektivtrafiken måste vara en helhet, där det är enkelt för resenären att planera hela sin resa. Dessutom ska den vara billig och även nå personer på glesbygden där det inte är ekonomiskt lönsamt att bedriva busstafik. Sådant kan uppfyllas även med en avreglering. Regeringens förslag säkerställer de flesta kraven, men tyvärr inte alla.
Även i fortsättningen kommer troligtvis Länstrafiken att trafikera de olönasmma sträckorna. Med den nya ordningen ska landstinget och kommunerna tillsammans skapa en plan för vilken kollektivtrafik som behövs i länet. Den som kommersiella krafter inte är benägna att ta hand om får upphandlas på samma villkor som idag.
Så säkerställs utbudet.
Därtill måste alla bolag rapportera sin verksamhet till landstinget och vara med i ett gemensamt organ. Resenären ska inte tvingas gå till flera olika bolag och köpa olika biljetter för att planera sin resa.
Mer bekymmersamt är att det nya förslaget saknar regler för hur den kommersiella trafiken ska kunna subventioneras. Även på de linjer där det är lönsamt att köra buss kan det finnas ett behov av lägre priser och fler turer för att få fler att välja kollektivtrafiken. Det nya förslaget öppnar endast upp för att ge bidrag till passagerare från ”ekonomiskt svaga grupper”. Eftersom kommuner och landsting förbjuds från att ge direkta subventioner till företag är frågan om de i framtiden kommer att kunna stötta kollektivtrafiken inne i städerna.
Dessutom undantas transporter till och från flygplatser uttryckligen från den trafik som det offentliga ska tillhandahålla. Att personer som köpt dyra flygbiljetter också kan betala resan till flygplatsen känns rimligt. Men om det innebär att fler väljer bilen blir vi alla förlorare. Där borde regeringen tänka om.
Det nya förslaget till kollektivtrafiklag är i grunden bra, men för att säkerställa att bussar och tåg även i fortsättningen håller låga priser bör vissa begränsningar slopas.