Befarar fler kidnappningar
Före detta polisen och livvakten, Sörmlandsboende Peter Jonsson tycker att dagens informationssamhälle gör att kidnappningar, som den av Erik Westerberg, blir lättare att genomföra. Utpressning och kidnappning är något vi kommer att få mer av i landet i framtiden, tror han.
Men psykotraumatologen och Nyköpingsprofilen Peter Jonsson, tidigare polis och livvakt, menar att dessa typer av brott är något vi kommer att få mer av i landet i framtiden.
Det finns en tendens, ja, säger Peter Jonsson.
Han talar om olika milstolpar inom svensk kriminalhistoria. Mordet på statsminister Olof Palme.
Motorcykelklubbars intåg i landet med Hells Angels i spetsen.
Murens fall i Östeuropa och den ökade vågen av stölder som kom på grund av det.
Och nu senast: Den organiserade öststatsbrottslighetens intåg i landet.
I kölvattnet av den får vi en ökning av kidnappning och utpressning, grövre våldsbrottslighet, mindre respekt för polisen. Ja ett allmänt tuffare klimat, säger Peter.
Han delar in kidnappning i två olika former. Dels spontan, exempelvis en människa som tar tillfället i akt bara för att det dyker upp. Dels planerad som i fallet med Erik Westerberg.
Planerad kidnappning delar han sedan in i tre olika former: politisk, ekonomisk och kidnappning med religiös koppling. Och han tycker att vårt moderna samhälle gör att kidnappningar lättare kan genomföras.
Dagens informationssamhälle där man talar om vart människor bor, ska resa och så vidare har öppnat upp för den här typer av brottsligt vilket är förödande anser jag.
Det här är smarta människor. Många gånger personer som tidigare jobbat i Stasi som nu bytt sida. Så kunskap finns, fortsätter han.
Den lokala hotbild mot politiker som Per Westerberg själv berättade om i gårdagens SN kommenterar han inte.
Det vet jag ingenting om.
Inte heller vid Nyköpingspolisen vill man kommentera Per Westerberg.
Rent allmänt är det dock så att om man begär skydd så har polisen möjlighet att ge det, säger Mats Hedblom vid Nyköpingskriminalen.
Nyköpings kommuns högsta politiker, kommunalrådet Göran Forssberg, säger sig inte ha märkt av någon ökad hotbild.
Till och från vad som händer är att det kommer ett brev. Det åker i papperskorgen, säger Forssberg.
Har den typen av brev ökat i antal den senaste tiden.
Nej.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!