Bekämpning av ett problem som inte finns

Övrigt2005-08-29 16:50
Folkhälsoministern Morgan Johansson har i dagarna aviserat att det nu, till slut, skall bli en reglering av sprututbytesfrågan som har valsat fram och tillbaka i nästan 20 år.
Förslaget innebär att det blir upp till kommunerna och landstingen att bestämma om de skall driva sprututbytesprogram eller ej. Att ingen socialminister sedan 1985 har kunnat avgöra frågan och reglera den i lag gör att Johansson ser nöjd ut när han får den stora äran att rensa denna böld från den narkotikapolitiska agendan.

Vad är det då för problem som skall lösas? Officiellt säger Johansson att det är en smittskyddsåtgärd mot hepatit och HIV. Hepatit får narkomanerna oftast i så unga år att de ändå inte skulle vara aktuella för deltagande i något sprutprogram.
HIV då? Det är förvisso en mycket allvarlig sjukdom som måste bekämpas. Men inget landsting har de senaste åren registrerat mer än något enstaka fall av HIV bland injektionsmissbrukare i Sverige förutom i Stockholm.

Följaktligen kunde vi börja med att stänga klinikerna i Lund och Malmö som delar ut sprutor på försök.
I Stockholm registrerades förra året 13 nya HIV-fall bland injektionsmissbrukare smittade i Sverige. Frågan är om fria sprutor skulle ha förhindrat att de blev smittade. Morgan Johansson tycks inte ha tänkt på att även narkomaner har sex. Internationella undersökningar visar att minst hälften av hivsmittade injektionsmissbrukare har blivit smittade sexuellt.
En undersökning från sprututdelningsprogrammet i Oslo visar dessutom att 75 procent av deltagarna i programmet fortsätter att dela sprutor.
Om inte försöken i Malmö och Lund redan funnits så finns det ingen minister som skulle kunna jaga upp en riksdag med ett förslag som går stick i stäv med narkotikalagstiftningen och vårdlagarna för ett problem av denna storlek.
Den fråga man ställer sig är om det är svårt för en narkoman att få tag i sprutor eftersom samhället måste tillhandahålla dem? Enligt uppgift säljs de på samma ställen som man köper narkotikan, till ett ungefärligt pris av 5 procent av dosen.
Men det kanske blir skönt att bli av med alla dessa besvärande frågor från FMN, IOGT/NTO, KRIS, RNS, och Folkhälsoinstitutet. När det ligger på landstingens bord behöver ministern inte längre bry sig. Vi har ju inte ministerstyre i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om