Benrester, gravar och långhus från järnåldern

Sex gravar och en boplats från järnåldern är några av fynden vid Tafsnäs och Hallsta där arkeologer gör en större utredning innan Laxneledningen ska ner i marken.

Andreas Forsgren hoppas att alla inser värdet de kulturgeografiska skatter som finns i bygden. "För 1 500 år sedan satt Gnestabönder här i trakten och använde knacksten för att krossa säd."

Andreas Forsgren hoppas att alla inser värdet de kulturgeografiska skatter som finns i bygden. "För 1 500 år sedan satt Gnestabönder här i trakten och använde knacksten för att krossa säd."

Foto:

Övrigt2018-04-22 20:01

Fyra arkeologer som jobbar för Stiftelsen kulturmiljövård har sedan en vecka tillbaks gjort utgrävningar för kommun och länsstyrelsens räkning.

Hälften av dem jobbar tillsammans med en grävmaskinist vid Hallsta gård medan den andra befinner sig i Tafsnäs med en något mindre grävmaskin som schaktat bort jord.

Först därefter tar det mer finstilta arbetet över som ibland går att likna vid att lägga ett pussel. Miljön runtomkring kan även avslöja mycket.

Andreas Forsgren, arkeolog och kulturarvspedagog vid stiftelsen för kulturmiljövård pekar var den tidigare gamla Hallsta gård troligen låg för 1 500 år sedan.

– Här har stått ett långhus på 40 gånger åtta meter, säger Andreas och pekar på pinnarna i marken som visar var huskroppen stått.

På marken syns även spår efter sot och här är svartare än den övriga jorden.

– Ofta var det generationsboende så det kanske var 10 - 12 personer som bodde i huset. Familjen som bodde här hade kanske 300 kvadratmeter yta att dela på medan de satt här framför elden och delade historier, tror Andreas.

Utgrävningen kommer att pågå under tre-fyra veckor därefter tar ett omfattande analysarbete vid.

Arkeolog Camilla Ekblom som jobbar vid Tafsnäs står i ett uppgrävt fält där fem olika stengravar hittills har hittats och även små fynd av benrester som hon lagt i en plastpåse.

– Ofta brändes ju kropparna. Vi kommer ändå att skicka benmaterialet till en osteolog som kanske kan berätta om det är djur eller människa, kön, ålder och kanske även få veta vad som orsakat döden.

Camilla Ekblom medger att det är fascinerande att hitta gravar som ibland kan innehålla spännen och glaskulor men denna gång tror hon inte att några sådana fynd kommer göras eftersom kropparna troligen bränts.

– Ibland kan det vara tre personer som bränt och lagts i lerkrus.

En grav är hyfsat stor och cirkelformad med mängder av små stenar medan den där Christian Gatti sitter och letar fynd har stora markerade kantstenar.

– Vi kan ju bara fundera och spekulera i om det beror på att det var en mäktigare person som begravts här eller inte, säger han.

Efter en veckas arbete har gravar och en boplats hittats så nu är väl frågan vilka fynd som görs i veckan.

Allmän visning

Alla intresserade välkomnas dessutom till en allmän visning av utgrävningsområdet söndag 29 april klockan 13. Platsen är Hallsta gård. I höst ges även ett föredrag i biblioteket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om