Benson Àr specialist pÄ viner

Rysk mat Àr det svÄraste att hitta drycker till. Det tycker sommelieren Torbjörn Benson Olsson, pÄ Bomans hotell i Trosa, som halkade in i restaurangbranschen av en slump. Egentligen började han sin yrkeskarriÀr som ekonom pÄ ett stort franskt industriföretag.

Övrigt2006-05-05 11:26
_ Hej, vĂ€lkomna, om ni gĂ„r in i magasinet sĂ„ hittar ni lite godsaker vi har dukat upp till er. Det Ă€r lördag eftermiddag och Torbjörn Benson Olsson stĂ„r bakom disken pĂ„ Bomans Njutbar i Trosa hamn och tar emot hotellets helggĂ€ster. Äldre och yngre par, familjer med barn och större sĂ€llskap har sökt sig till orten och hotellet för en tids avkoppling. Som en guide till det hela finns Torbjörn Benson Olsson, eller bara Benson för de allra flesta. Ett smeknamn han fick av ett par kompisar för lĂ€nge sedan. Nu Ă€r namnet i det nĂ€rmaste ett varumĂ€rke.
Det kommer frÄn tv-serien Lödder. I den fanns det en butler som hette Benson och mina kompisar tyckte vÀl att jag var lik honom.

I dag Àr Benson för mÄnga svenskar kÀnd som sommelieren som sitter med i tv 4:s morgonprogram pÄ fredagar och tipsar om olika drycker. Ett jobb han haft sedan 2001. Men nÄgon vinexpert var det inte alls meningen att Benson skulle bli. Efter Är av ekonomistudier i hemstaden Stockholm bar det av till Frankrike dÀr studierna skulle avslutas.
Efter det blev jag erbjuden jobb som ekonom pÄ företaget S:t Gobain. Jag Äkte runt i landet i tvÄ Är och var mycket i omrÄdet Champagne under min tid i Frankrike, sÀger Benson.
Under resorna lÀrde han sig en hel del om landets dryckes- och matkultur.
Det var helt olika sÀtt att Àta och dricka beroende pÄ i vilket omrÄde man befann sig. Den lokala maten och drycken Àr viktig, sÀger han.

TvÄ Är i storföretagets tjÀnst fick rÀcka. Benson avslutade sitt kontrakt, flyttade hem till Stockholm, blev erbjuden ett sommarjobb pÄ en vÀns krog och Àr sedan dess kvar i branschen. NÄgot han inte har nÄgot emot.
HÀr kan man direkt pÄverka om nÄgot inte Àr bra. Direktkontakten med gÀsterna passar mig mycket bÀttre Àn att arbeta inom ett storföretag. DÀr Àr man bara en liten bricka. HÀr gÄr det snabbt, det Àr en levande bransch, sÀger han.
Att vÄga och vara nyfiken Àr viktigt för Benson. NÀr han plötsligt utsÄgs att hÄlla i en vinprovning nÀr han sommarjobbade fick han vara lite av bÄda. NÀstan helt utan erfarenhet skulle han ordna en provning för restaurangens gÀster. PremiÀrvinprovningen blev trots förutsÀttningarna hyfsad.
Lite stapplande och skakigt var det vÀl, men det viktigaste var att jag vÄgade ha en provning alls, sÀger han.
Nyfikenheten och modet fÄr han plocka fram som tv 4 sommelier ocksÄ. Det Àr inte alltid lÀtt att hitta drycker till de matrÀtter som tv-kockarna hittar pÄ.
Det svÄraste Àr rysk mat. Rödbetssoppan borscht exempelvis, den Àr lite knivig. DÄ fÄr man spinna lite kring landet istÀllet. Man mÄste vÄga vara lekfull, sÀger han.

Sedan 1992 Àr Trosa Bensons fasta punkt. DÄ började han arbeta pÄ Bomans hotell efter att ett Är tidigare ha trÀffat sin fru Kristin Boman.
Vi trÀffades i New York dÄ hon var dÀr och arbetade som restaurangchef pÄ en krog. Vi höll kontakten efter att vi trÀffats men det tÀnde inte till förrÀn senare. Vi gifte oss 1994, sÀger han.
Som sommelier pÄ hotellet provar Benson 6070 viner i mÄnaden. Allt som Systembolaget tar in i sitt ordinarie sortiment passerar hans gom och doftsinne.
Jag gör det för att kunna hÄlla vinlistan uppdaterad. Jag blir ocksÄ mer komplett som sommelier genom att göra sÄ, sÀger han.

SÄ lite krÄngel som möjligt tycker Benson Àr en bra princip att hÄlla sig till nÀr det gÀller vinprovning. En princip inte alla kÀnnare följer.
Det finns ju ett sprÄk som bara anvÀnds av vinnördar, visst Àr det sÄ. Ett bussigt vin exempelvis, vad Àr det egentligen. Det Àr bÀttre att ta ned sprÄket och göra det enkelt.
Men vissa saker som kan anses en smula fÄniga mÄste vara med. NÀr viner jÀmförs med flÀder, lagÄrd och stall Àr det inte oviktigt.
70 procent av en vinupplevelse Àr doften. Det Àr dÀrför viner beskrivs pÄ det sÀttet, man mÄste skilja mellan doft och smak. Prova sjÀlv genom att smaka ett vin nÀr du Àr tÀppt i nÀsan, sÀger Benson.
GÄr det att lura dig i ett blindtest?
Att prova blint Àr bland det svÄraste som finns sÄ jag skulle absolut kunna bli lurad. Vid en sÄdan provning ska man genom att beskriva vinet kunna leda det till rÀtt vingÄrd.
NÀr förstod du att det hÀr med vin och vintipsande var nÄgot för dig?
NÀr jag förstod att alla mÀnniskor har en egen personlig smak och jag blev sÀker och vÄgade stÄ för min och förmedla den till andra genom att prata om viner.
Vad hÀnder med dig nÀr du dricker ett bra vin?
DÄ mÄr jag riktigt bra. Tiden stannar och jag minns tillfÀllet med maten och drycken för livet.
Du och Kristin har barn som snart blir tonÄringar. Hur tÀnker du kring kombinationen alkohol och ungdomar?
Vi vill att barnen fÄr en positiv uppfattning om mÄltiden, det ska vara socialt men alkohol ska inte vara i centrum för att man ska umgÄs. NÀr jag provar vin sÄ spottar jag alltid. Alkohol ska konsumeras med respekt. Vi arbetar med lust och om nÄgot konsumeras för mycket bli det inte lÀngre lust utan last.
Som hotell- och restaurangpar, blir era kompisar som inte Àr i branschen hÀmmade nÀr de ska bjuda hem er?
Jo det blir de och det tycker vi Àr trÄkigt. Vi vill inte Àta restaurangmat varje dag det Àr ju jÀttetrist. Ge oss varma mackor eller vad som helst, omtanken Àr viktigare Àn att det Àr trestjÀrnigt.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om