Beslut om natthärbärge i Nyköping taget

Nu är det klubbat att Nyköpings kommun får ett natthärbärge i stadsmissionens regi. När och var är dock frågan.– Vi har en avsiktsförklaring och två parter som vill. Nu ska vi genomarbeta förslaget, säger Tomas Lindroos på Eskilstuna Stadsmission.

Härbärget i centrala Eskilstuna drivs av Eskilstuna stadsmission. Vart natthärbärget i Nyköping ska ligga är oklart. Sannolikt kommer det ta några månader innan avtal och finansiering är klart. – Stadsmissionen har en kort startsträcka, bara vi hittar en lämplig lokal kan det går snabbt, säger Urban Granström.

Härbärget i centrala Eskilstuna drivs av Eskilstuna stadsmission. Vart natthärbärget i Nyköping ska ligga är oklart. Sannolikt kommer det ta några månader innan avtal och finansiering är klart. – Stadsmissionen har en kort startsträcka, bara vi hittar en lämplig lokal kan det går snabbt, säger Urban Granström.

Foto:

Övrigt2018-07-16 05:00

Under tisdagen träffade Nyköpings kommun, i form av kommunalråd Urban Granström (S) och Tomas Lindroos, direktor för Eskilstuna Stadsmission, en avsiktsförklaring gällande ett nytt härbärge för Nyköpings hemlösa. Nu återstår att genomföra planerna.

– Vi har ett jobb framför oss att lösa de praktiska bitarna, men först måste det till beslut om finansiering. Så snart avtal och finansiering är klart kommer vi söka efter lämpliga lokaler och börja rekrytera personal, säger Tomas Lindroos.

De senaste åren har antalet hemlösa i Nyköpings kommun stadigt ökat. Ett härbärge behövs för att människor som inte är inskrivna hos socialtjänsten ska kunna få sova inomhus.

Tomas Lindroos berättar att man kommer arbeta på liknande sätt som man gör på Eskilstuna Stadsmissions natthärbärge. Där finns i dag åtta sängplatser för män och åtta för kvinnor och ett kö-system som bygger på att man får stå att köa på kvällen. Natthärbärget har tydliga ordningsregler och gästerna får vara påverkade, däremot måste alla respektera reglerna.

– Vi försöker även hjälpa dem vidare till den frivilliga missbruksvården, säger Tomas Lindroos.

Samarbetet kommer att ingås via IOP-avtal (Idéburet offentligt partnerskap) och redan nu kommer parterna gå igenom innehållet i de styrdokument som ska ligga till grund för verksamheten.

– Det är inte bara att hitta ett hus och låta folk flytta in. Byggnaden måste brandsäkras och verksamheten måste kvalitetssäkras.

Urban Granström tror att det kan gå ganska snabbt bara avtalet är i hamn. Däremot finns ingen lämplig lokal i nuläget. Han vill även lyfta vikten av att en utomstående part driver härbärget då tidigare erfarenheter visat att få personer söker sig till ett kommunalt drivet natthärbärge.

– Stadsmissionen har lång erfarenhet av att driva härbärgen och andra verksamheter för socialt utsatta personer. De har ett beprövat koncept och kan bedriva en professionell verksamhet. Vi välkomnar även fler aktörer att vara med i samverkan kring detta, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande.

Hög hemlöshet i Nyköping

Enligt Nyköpings kommuns egen kartläggning var 355 personer hemlösa den 1 mars 2018.

En ökning jämfört med förra året då 280 personer var hemlösa enligt Socialstyrelsens kartläggning.

109 personer är akut hemlösa, jämfört med 73 personer 2017.

I gruppen akut hemlösa finns personer som bor på akutboende, härbärge, jourboende eller skyddade boenden. Samt personer som sover i offentliga utrymmen eller utomhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!