Besparingar hotar tryggheten i Gnesta

Dålig kommunekonomi kräver besparingar på alla håll. Men på räddningstjänsten i Gnesta oroas personalen över vilka konsekvenser det får för invånarna. Nu efterlyser de en politisk ambitionsnivå, någonting som i klarhet formulerar hur tryggt och säkert det ska vara att bo i Gnesta kommun.

Övrigt2002-12-03 23:40
Det finns politiska tankegångar att minska varje deltidsgrupp inom räddningstjänsten med två man, alltså totalt sex. Det skulle få stora konsekvenser för säkerheten i Gnesta. Det menar hel- och deltidspersonalen på räddningstjänsten som önskar att politikerna kan klargöra ambitionsnivån.

Frågan är hur bra och säkert vi ska ha det, säger stationsförman Christer Sjögren som varit med och författat ett brev till politikerna som beskriver konsekvenserna av att minska den operativa styrkan med två personer.
Jag har gjort jämförelser med andra svenska kommuner i Gnestas storlek och det finns ingen som bedriver räddningstjänst med så liten styrka. Det skulle innebära att Gnesta blir sämst rustade för bränder och olyckor.
I dag har räddningsstjänsten i Gnesta tre grupper deltidsbrandmän. Varje grupp består av sju man.
Enligt räddningstjänsten skulle förslaget kunna innebära att de inte längre kan genomföra rökdykningar i högriskmiljö eftersom de inte längre har tillgång till en skyddsgrupp.
Med högriskmiljöer menas stora byggnader som skolor, affärer och industrier. Det blir också omöjligt att fortsätta åka på trygghetslarm, lyfthjälp åt äldrevården, samt larm i väntan på ambulans.

Enligt lag måste vi vara minst fem man för att utföra rökdykning. Vi kan inte ha två man ute på ett trygghetslarm eftersom de båda måste finnas tillgängliga om brandlarmet går, förklarar Sjögren.
Det förebyggande arbetet som i dag bedrivs med barn- och ungdomar lär också få stryka på foten.
Vi har så gott som aldrig anlagda bränder i Gnesta, vilket direkt kan förklaras med den förebyggande satsningen som görs.

Sjögren gör en jämförelse med Eskilstuna kommun som satsar en miljon extra i nästa års budget för att bedriva
förebyggande verksamhet.
Att de gör det nu beror på att de har problem med anlagda bränder, säger han.

Det finns fler problem. Jocke Karlsson, styrkeledare för deltidsbrandkåren, menar att förslaget i stället kommer att innebära direkta kostnader för kommunen.
Då måste kommunen bygga ny brandpost till nya skolan i Laxne, och alla hus högre än tre våningar måste byggas om så att folk själva kan ta sig ut vid en brand. Detta beror på att en styrka på bara fem man inte längre kan använda sig av höjdfordon.
Dessutom tar det naturligtvis mycket längre tid för fem man att släcka en brand, vilket gör att timkostnaden ökar, säger Jocke Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om