Besparingar kan tvinga till lagbrott

Vård och omsorgsnämnden måste spara 4,3 miljoner, men majoriteten vägrar ta ställning till nedskärningarna. Risken är stor att vi inte klarar lagens krav, säger nämndens ordförande Ingvar Lager (s).

Övrigt2003-04-29 23:17
Förra året gick nämnderna i Trosa back med 9,7 miljoner. Siffrorna kunde dock hyfsas med hjälp av bland annat inkomster av engångskarraktär, så officiellt blev resultatet bara ett minus 2,4.
Men den räddningsplankan saknas i år. Prognosen för 2003 pekar mot ett minus på 15 miljoner. Och utsikterna för 2004 är knappast ljusare. Samtidigt kräver regeringen att kommunerna har budgetar i balans. Inte så konstigt om politikerna är bekymrade.

Just nu pågår arbetet med nästa års budget. Vid fullmäktiges möte den 18 juni ska det vara klart. För vård- och omsorgsnämnden är sparkravet 4,3 miljoner.
Förvaltningschefen Jeanette Sander presenterade nyligen vad som krävs för att ekvationen ska gå ihop (se faktaruta).

Men när nämnden skulle ta ställning till förvaltningschefens förslag vägrade den. Förslaget är oacceptabelt, menade politikerna. De bollade i stället beslutet vidare till kommunstyrelsens budgetberedning.
Det var inget underkännande av Sanders arbete. Hon gjorde vad hon fick i uppdrag att göra. Däremot tycker vi att budgetberedningen ska ta ställning eftersom det är den som har den totala överblicken över ekonomin, säger Ingvar Lager.
Han menar att nämnden egentligen hade tre alternativ:
att begära pengar utöver den fastställda budgetramen
att genomföra de besparingar som krävs för att klara ramen
att överskrida budgeten, ta underskottet och hoppas att problemet går att reda upp inom de två år som lagen kräver
Humanistiska nämnden har valt alternativ ett. Men vård- och omsorg valde alltså alternativ fyra att skyffla över beslutet till kommunstyrelsen.

Enligt Lager är de tre sista punkterna i förvaltningschefens åtgärdslista särskilt svårsmälta de många demensplatserna i malpåse och den försämrade servicen i hemtjänsten.
Antag att en biståndsbedömare beviljar en gammal människa ett särskilt boende som vi inte kan tillhandahålla. Då begår vi ett lagbrott.

Scenariot är tyvärr fullt realistiskt, menar Lager. Kommunens marginaler är väldigt små. Och inte blir de större om Kommunal får igenom sina strejkkrav.
Så vad göra? En skattehöjning?
Nja, det ankommer inte på nämnden att besluta om. Men även om vi fick in de 4,3 miljoner som fattas skulle det bara fungera smärtstillande, knappast botande. Läget är oerhört allvarligt.

Jonas Björnstam
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om