Besvikelse bland deltidsbrandmännen – alla krav fick nej av Nyköpings kommun

Nyköpings kommun säger nej till samtliga krav som deltidsbrandmännen i Trosa och Oxelösund lagt fram, men meddelar att man arbetar för andra lösningar. Under tisdagen hölls förhandlingar mellan parterna.

Foto:

Övrigt2017-02-08 19:00

SN har tidigare rapporterat om deltidsbrandmännen i Trosa och Oxelösund som sagt upp sig i protest mot det nya avtalet RIB-17. Under tisdagen träffades representanter för deltidsbrandmännen och Nyköpings kommun för förhandling om ett lokalt avtal – ett samtal som slutade i besvikelse för deltidsbrandmännen.

– Det gick inte så bra. De hävdar fortfarande att de inte får förhandla någonting eftersom de måste vara trogen sin part, som är SKL (Sveriges kommuner och landsting). De sa nej till alla våra yrkanden, säger Patrik Gralberg, deltidsbrandman i Oxelösund och facklig företrädare för Brandmännens riksförbund (BRF).

– Folk är ju jättebesvikna, fortsätter han.

Några av de krav som deltidsbrandmännen lagt fram består i att man vill ha tillbaka biltillägget och OB-tillägget, och få ett tillägg på lönen som är ställt i relation till arbetserfarenhet och kunskap.

Där blev det nej.

Men kommunen presenterade ett nytt erbjudande:

– Man öppnade upp en punkt där man var beredd att ersätta oss för träningstid, att vi skulle få betald fystid. Den prissatte man och då blev det 326 kronor i månaden, säger Örjan Svensson, deltidsbrand i Trosa och facklig företrädare för BRF.

Han hade aldrig trott att det skulle bli nej på alla punkter.

– Det var väl en liten överraskning kan man säga. Om man ska hålla en låg profil.

När han efter förhandlingen mejlade ut information till kollegorna om motpartens besked var besvikelsen tydlig. "Skamligt" och "pinsamt" var några av de svar som landade i inkorgen.

Från kommunens sida vidhåller man att det inte går att göra något åt det nya centrala avtal som förhandlades fram i höstas, mellan fackförbunden Kommunal, Vision och BRF, arbetsgivarförbundet Pacta, samt SKL.

– Det är ett normativt avtal, och det innebär att det avtalet följer man. Man kan inte göra avvikelser varken uppåt eller neråt, säger Anders Stenberg, förhandlingschef på Nyköpings kommun.

Han menar att de yrkanden som kommit från BRF lokalt vore att riva upp det centrala avtalet. Den möjligheten finns inte, enligt honom.

Patrik Gralberg ifrågasätter argumentet.

– Det har ju förhandlats på andra ställen i Sverige om samma yrkanden som vi har lagt fram här. Det håller inte när de säger att de inte får förhandla, säger han, och hänvisar till Lilla Edets räddningstjänst i Bohuslän som han menar har fått igenom ett närmast identiskt yrkande.

Vad som i stället kan komma att erbjudas deltidsbrandmännen återstår att se. Kommunen tittar på alternativ som inte är kopplat till kollektivavtalet.

Nästa vecka kommer deltidsbrandmännen kallas till ett möte för att få vidare information.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om