Betalningspress på kommuner

Utredningen om Citybanan sätter kommunerna längs Ostlänken i en rävsax. Var med och betala tunneln under Stockholm, annars riskerar hela Ostlänkenprojektet att prioriteras bort är budskapet.

Övrigt2007-01-03 00:03
Så kan man väl kanske uppfatta det. Men då gäller det att ta sig ur den saxen, säger Göran Forssberg, styrelseordförande i Nyköping-Östgötalänken.
I den nyligen presenterade så kallade ytspårsutredningen om en lösning av spårbristen in till Stockholm påpekas att det fortfarande saknas ett antal miljarder i finansieringen av den förordade Citybanan. Det är dessa pengar som utredningsmannen Hans Rode föreslår att de i Mälardalen, bland annat koomunerna, som kommer att dra nytta av järnvägstunneln ska vara med och betala. Annars måste pengarna i Banverkets framtidsplan omfördelas, skriver Rode. Och Banverket pekar då ut Ostlänken som ett av de projekt som kan komma att bli av med pengar och därmed senareläggas.
Men det hotet biter alltså inte speciellt mycket på Forssberg. Han är kritisk till en sak i Rodes utredningen.
Man ska inte haka upp sig vid frågan om vem som kan bidra med en krona.

Enligt Göran Forssberg ska staten stå för kostnaderna för järnvägen.
Det är grundprincipen. Den måste vi hålla fast vid.
Han förstår inte riktigt resonemanget att det är de som kommer att dra nytta av järnvägen som ska vara med och betala. Rode säger att Mälardalen kommer att göra det.
Var går gränsen. Berör inte det här Jönköping, Gävle och Kiruna? Och är man med och finansierar ska man då inte vara med och få del av intäkterna, frågar sig Forssberg.
Kommunerna ska däremot engagera sig i lokala resecentrum, fortsätter Forssberg.
Och i den frågan har Nyköping-Östgötalänken fått kommunerna längs den tilltänkta snabbjärnvägen att ge ett löfte om en sådan satsning.

Han är också osäker på om kommunerna kan vara med och betala Citybanan.
Vi fick inte vara med och finansiera Södertälje Syd. Vi hade en sådan tanke men det överklagades. Vi fick inte vara med och finansiera något i en annan kommun.
Banverket har själva siat om att tunneln kan vara klar mellan 2013 och 2016. Nu säger Hans Rode att den inte kan vara klar förrän 2017. Skjuter inte det planerna på en tidigareläggning av Ostlänken i sank?
Nejdå. Desto större anledning att man tittar på Bosse Holmbergs utredning om hur en tidigareläggning är möjlig. Att man arbetar parallellt i stället för att vänta in varandra.
Är det olyckligt ur ett Ostlänkenperspektiv att vi fick ett maktskifte?
Det tycker jag inte. Det finns en samsyn om det här. Det är väl förankrat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om