Bevakningskostnaderna måste hamna rätt

Övrigt2005-08-16 15:51
Så har det då hänt igen. Rikspolisstyrelsen (RPS) försöker ännu en gång vältra över de extraordinära kostnaderna för bevakningen av ett stort regeringsbeslutat arrangemang på den lokala polisstyrelsen. Nu anser chefsekonomen vid RPS att det är rimligt att Polisstyrelsen i Jämtlands län ska stå för ungefär 50 miljoner kronor av kostnaden för att bevaka Natomötet (Euroatlantiska partnerskapsmötets säkerhetsforum) i Åre i maj. Men detta är förstås en totalt verklighetsfrämmande hållning; om Jämtlandspolisen skulle tvingas lägga närmare 40 procent av sin årsbudget på ett enda arrangemang är det bara att lägga ned verksamheten.

Justitieminister Thomas Bodström hävdar emellertid att Sverige har ett fungerande system för hur polisens resurser och kostnader ska fördelas över landet. Han borde emellertid veta bättre och vid det här laget ha lärt sig läxan från EU-toppmötet i Göteborg 2001 att det inte finns något regelverk för finansieringen av bevakningskostnaderna för stora av regeringen beslutade arrangemang. Först efter tre år gick regeringen in med ett extraanslag för att delvis kompensera polismyndigheten i Göteborg för dess kostnader i samband med toppmötet.

I samband med en interpellationsdebatt i våras inför Åremötet ansåg justitieministern att Göteborgsfallet var ett exceptionellt undantag och att polisen själv ska hantera den här typen av merkostnader inom ramen för sitt ordinarie anslag. Nu har vi emellertid fått ännu ett bevis för att detta inte fungerar. Att RPS ens antyder att en liten polismyndighet med en årsbudget på 138 miljoner kronor skulle lägga ungefär 50 av dessa miljoner på att bevaka ett enda arrangemang är absurt, men så absurd är uppenbarligen den nuvarande situationen.
Från centerpartiets sida menar vi att särskilda medel måste vara avsatta i RPS budget för nationella arrangemang, typ Natomötet i Åre. Jämtlandspolisen tog på ett föredömligt sätt ansvar för den operativa ledningen för bevakningen, men finansieringen av mötet måste vara en nationell angelägenhet. Det var ju Utrikesdepartementet och därmed Sveriges regering som stod värd för mötet.
Tillsammans med övriga oppositionspartier har vi dragit slutsatser av att EU-toppmötet i Göteborg för fyra år sedan innebar stora extrakostnader för polisen. Vid de senaste riksdagarna har vi därför krävt att polismyndigheterna inte ska behöva ta från sina ordinarie, begränsade, anslag för att sköta bevakningen vid regeringsbeslutade arrangemang av den här typen. RPS måste få särskilda medel för att fullt ut kunna kompensera den berörda polismyndigheten. Vi måste helt enkelt få ett förutsägbart och fungerande system för hur polisens kostnader för bevakning vid stora möten ska finansieras. Att ett sådant system ännu inte finns är närmast obegripligt. Justitieministern har hittills bara upprepat mantrat att det är upp till RPS att ansvara för hur kostnaderna fördelas även vid nationella arrangemang med förhöjda säkerhetskrav.

För att undvika nya diskussioner av det här slaget i framtiden måste Sverige snarast få ett förutsägbart och fungerande system för hur polisen ska finansiera bevakningen av stora regeringsbeslutade arrangemang. Justitieminister Bodström har möjlighet att själv dra dessa, som vi tycker självklara, slutsatser när han inom kort ska besvara den skriftliga fråga han har fått med anledning av den uppkomna situationen vad gäller Åremötet.
Håkan Larsson (c)
Rödön, riksdagsledamot
Johan Linander (c)
Lund, riksdagsledamot och rättspolitisk talesman
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om