Bevattningsförbud kan vara en tankeställare

Foto:

Övrigt2017-06-10 06:00

Det är ovanligt låga nivåer av grundvatten i Sverige i år. I Gnesta har kommunen bett om försiktighet med vattenanvändandet via hemsidan och i min hemkommun Södertälje har det varit bevattningsförbud i en månad nu.

Det innebär att man till exempel inte får fylla sin pool med kommunalt dricksvatten, tvätta bilen eller vattna trädgården med vattenslang.

Förbud känns sällan positiva, men nu har det lett till att många diskuterar hur vi kan spara vatten och vad som ska prioriteras. Vatten är ju i vår del av världen något vi ser som närmast självklart och som vi lätt låter flöda hej vilt. Att bli påmind om att vatten är en tillgång att vara rädd om kan faktiskt vara nyttigt. Kanske kan det även ge en förståelse för hur människor i andra delar av världen har det, där rent vatten är en lyx som man är aktsam om.

Kreativiteten är stor och tipsen många och egentligen inte särskilt svåra att följa. Exempelvis att värma diskvatten i stället för att spola tills det blir varmt, kissa fler gånger på samma spolning och använda samma kläder i flera dagar.

Men självklart finns det också de som inte bryr sig. När det blev riktigt varmt en helg var det flera som inte kunde hålla sig utan drog ut slangen och fyllde sin uppblåsbara pool till brädden. Enligt Telge Nät som ansvarar för vattenförsörjningen i området kan grannar ange varandra och det kommer in flera anmälningar i veckan. Bolaget har också en lista på områden där det går åt ovanligt mycket vatten.

Det kan inte ge böter att fylla poolen, men kommunens personal gör hembesök och påminner om bevattningsförbudet och vad som kan hända om man slösar nu redan i början på sommaren. Nog borde det väl gå att vi alla tar gemensamt ansvar att vara rädd om vattnet? För inte vill vi hamna i ett angiverisamhälle?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om